Η δεξαμενή των δικαιούχων αριθμεί 910.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 στην τσέπη. Ωστόσο δεν προβλέπεται – προς το παρόν – να λάβουν όλοι το επίδομα, καθώς αρκετοί είναι υψηλοσυνταξιούχοι με αρκετούς να εισπράττουν ιδιαιτέρως υψηλές συντάξεις. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι τελικοί δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 500.000.

Οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται και από το αν θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας πριν από το Πάσχα, όπως δόθηκε τα Χριστούγεννα. Αν δεν δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας – έκτακτο επίδομα 250 ευρώ, τότε 260.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά και δεν πήραν ούτε ευρώ από την αύξηση του 2023, θα είναι οι πρώτοι που θα προστεθούν στους δικαιούχους του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Η πλειονότητα από αυτούς εισπράττει 650 με 800 ευρώ καθαρά.

Πάντως, σίγουροι δικαιούχοι είναι 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι

Η βάση των δικαιούχων για το νέο έκτακτο εφάπαξ επίδομα διευρύνεται ώστε στους δικαιούχους να ενταχθούν:

  • όσοι συνταξιούχοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3, 10 ή 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.500 ευρώ)
  • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων:

  • περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%
  • περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά
  • περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το ποσό

Το ποσό θα είναι είτε οριζόντιο είτε κλιμακωτό, ανάλογα με το πλήθος των δικαιούχων. Αν οι δικαιούχοι παραμείνουν αυστηρά προσδιορισμένοι σε ένα συνταξιοδοτικό εισόδημα της τάξης των 800 – 1.000 ευρώ (σενάριο που απομακρύνεται) το πιθανότερο είναι το έκτακτο εφάπαξ επίδομα να είναι τελικώς οριζόντιο και όχι κλιμακωτό.

Καθώς όμως η βεντάλια των δικαιούχων ανοίγει, επιστρέφει στο τραπέζι το σενάριο του κλιμακωτού ποσού, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν περισσότερα από τους υψηλοσυνταξιούχους.

Διαβάστε ακόμα  

Γιατί τρέχει το ΧΑ, ο… Χορταρέας και η ΜΙG, οι φήμες για την Brown, ο στρατηγός της CIA και το KKR  

Ετσι θα είναι το νέο Aρχαιολογικό Mουσείο Αθηνών που θα αλλάξει για πάντα την Ακαδημία Πλάτωνος  

Πού θα επενδύσει το «πράσινο» fund του Γιάννη Αντετοκούνμπο με συμπαίκτη ελληνοαμερικανό billionaire (pics)