Για ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο θα μπορούν οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», με την κυβέρνηση να στοχεύει η πρώτη κρατική επιδότηση να δοθεί αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια για οκτώ μήνες, ήτοι έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, γεγονός που σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις ενταχθούν – σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000 με 200.000 – δεν θα κινδυνεύουν να… κοκκινίσουν.

«Υπάρχουν κριτήρια, αλλά αυτά δεν αφορούν στην επιλεξιμότητα των δανείων. Αυτό που αλλάζει είναι το ύψος της επιδότησης.

Για παράδειγμα, στα εξυπηρετούμενα δάνεια η επιδότηση ξεκινά από το 90%, ενώ στα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα και πριν τον Covid-19 τίθεται ως προυπόθεση η ρύθμιση, με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 80%», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέδριο του DDC Group που είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη διοργανωτής συνεδρίων για το μη εξυπηρετούμενο χρέος και τις επενδύσεις σε «κόκκινα» δάνεια, για να προσθέσει: «Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γι’ αυτό έχει εφαρμόσει μία σειρά μέτρων, με στόχο να αποφύγει ή έστω να περιορίσει την δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Ένα από αυτά ήταν τα moratorium, όπου οι οφειλέτες δεν έπρεπε να πληρώσουν για μία περίοδο εννέα μηνών, όπως, επίσης και το πρόγραμμα «‘Γέφυρα Ι», με την επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, πριν τρεις μήνες ψηφίσαμε το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, μέσω του οποίου οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους με τον πιο κατάλληλο τρόπο».

Στο θέμα της «Γέφυρας ΙΙ» αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, σημειώνοντας τα εξής:

Θα παρέχεται επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων για διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες θα είναι: μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματιών – οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όπως και στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» για την πρώτη κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα παρέχεται επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με υψηλά ποσοστά επιδότησης που θα φτάνουν το 90% της δόσης.

• Σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως

80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

• Η επιδότηση θα καλύπτει, τόσο το κεφάλαιο, όσο και τους τόκους του δανείου.

• Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Rollercoaster το 2020

«To 2020 θύμισε λίγο βόλτα με rollercoaster», τόνισε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments για την Ελλάδα, κ. Άκης Μπης, σημειώνοντας πως στο τέλος της ημέρας το περυσινό ήταν ένα καλό έτος για την αγορά. «Δραστηριοποιούμαστε από τα τέλη του 2017 και έχουμε επενδύσει περίπου μισό δισ. ευρώ. Το πρώτο κύμα της πανδημίας είδαμε μερικές δραματικές αλλαγές στα στοιχεία που διαχειριζόμαστε. Υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα τη δεδομένη στιγμή, όχι μόνο για τους δανειστές, τους καταναλωτές και τους οφειλέτες, αλλά και τους ίδιους τους επενδυτές. Μόλις, ωστόσο, εισήλθαμε στο γ’ τρίμηνο του 2020 και περισσότερο στο δ’ τρίμηνο τα πάντα άλλαξαν. Οι πληρωμές των χρεών πήγαν καλά, ενώ και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο», εξήγησε.

Ερωτηθείς για τον «Ηρακλή», ο κ. Μπης υπογράμμισε πως αυτός διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, με έναν τρόπο που είναι ελεγχόμενος, ενώ και οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συναλλαγές είτε άμεσα – αγοράζονταν τα ‘κομμάτια’ της πίτας – είτε έμμεσα, μέσω της διαχείρισης των δανείων.

Οι τρεις τιτλοποιήσεις της Attica Bank

Την άποψη πως η αγορά δεν είναι η ίδια, όπως ήταν το 2016, εξέφρασε με την σειρά του, ο διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών στην Attica Bank, κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος. «Είχαμε την πρώτη τιτλοποίηση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2017, ποσό που αντιστοιχούσε στο 25% του ισολογισμού της τράπεζας.

Ακολούθησαν ακόμη δύο τιτλοποιήσεις, – από 700 εκατ. ευρώ εκάστη – αλλά η δομή της συναλλαγής ήταν εντελώς διαφορετική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι servicers δεν είναι μόνον εταιρείες που διαχειρίζονται δάνεια και βγάζουν κέρδη, παράλληλα συνεισφέρουν στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Διαβάστε ακόμη:

«Κουρέματα» ενοικίων: Από 15 Μαρτίου και σε …δόσεις οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου

Μιχαλόπουλος (Microsoft): Είμαστε στα τελευταία στάδια αξιολόγησης των χώρων για τα data centers

Η επίθεση της «Δεξιάς Αγέλης» με την Όλγα και τη Βόζεμπεργκ, οι μπίζνες των κινητών με το Δημόσιο και ο ήλιος του Πατέλη