Είδος… πολυτελείας αποτελούν πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός (8,6% τον Μάιο) έχει οδηγεί σε «άλμα» τις τιμές πωλήσεων, με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει αγοραστές να γίνονται ολοένα και λιγότεροι.  

Η Tesla, για παράδειγμα, έσπευσε αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τις τιμές έως και κατά 6.000 δολάρια. Τον Μάρτιο είχαν προηγηθεί οι ανατιμήσεις σε μοντέλα της Rivian και της Ford. 

Σύμφωνα με έρευνα της edmunds.com, η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού οχήματος κυμαίνεται στα 61.000 δολάρια. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, ιδίως σε μια περίοδο, κατά την οποία το κόστος ζωής αυξάνεται ραγδαία.  

Την ίδια στιγμή, η τιμή ενός καινούριου αυτοκίνητου -είτε ηλεκτρικού είτε βενζινοκίνητου- έχει αυξηθεί στα 46.000 δολάρια. Ενδεικτικά, το 30% των νέων αυτοκινήτων πουλήθηκε πέρυσι σε τιμή άνω των 50.000 δολαρίων. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν 10 χρόνια ήταν μόλις 6%. 

Αυτό το στοιχείο με τη σειρά του, προκαλεί ένα δευτερογενές πρόβλημα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται πλέον στην αγορά των μεταχειρισμένων, όπου οι τιμές είναι πιο προσιτές. Έτσι, ολοένα και λιγότεροι θα έχουν την ευχέρεια να αγοράσουν ένα καινούριο ηλεκτρικό μοντέλο, προτιμώντας να… καίνε βενζίνη και τα επόμενα χρόνια.

«Είναι αναμφίβολα ένα προϊόν για τα ανώτερα στρώματα. Θα περάσει αρκετός καιρός, προτού τα ηλεκτρικά οχήματα καταστούν πλειονότητα στους δρόμους» εκτιμά ο Charlie Chesbrough, αναλυτής της Cox Automotive. 

Άλλωστε, η παραγωγή ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος παραμένει ακριβή. Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες κοστίζουν πολλά χρήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες μετακυλούν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Την ίδια ώρα, οι υψηλές τιμών των πρώτων υλών (μέταλλα) καθιστούν μη κερδοφόρα τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.  

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των General Motors, Fort, Toyota και Stellantis ζήτησαν από το Κογκρέσο, με κοινή τους επιστολή, τη μείωση του ομοσπονδιακού φόρου, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της αυξημένης επιβάρυνσης.  

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αναπτυχθεί το πάρκο στο Ελληνικό – Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος (pics)

Η κατάρρευση στα κρυπτονομίσματα φέρνει και μπαράζ απολύσεων – Έρχεται «βαρύς χειμώνας»

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο Nord Stream