Οικονομία

JP Morgan: Ξεκινά με overweight σύσταση για τις ελληνικές τράπεζες

  • Νίκος Μελαχροινός


Οι τιμές στόχοι που προτείνει είναι 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,10 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα - Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή στόχος τα 1,90 ευρώ ανά μετοχή

Η JP Morgan δίνει τα εύσημα στις ελληνικές τράπεζες και συστήνει υπεραπόδοση για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές στόχοι που προτείνει είναι 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,10 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα. Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή στόχος τα 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Τον τελευταίο χρόνο, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν μετατοπιστεί αισθητά προς το θετικότερο, επισημαίνει η JP Morgan. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες συνέχισαν να εκτελούν τα σχέδια απομείωσης των κινδύνων, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 17 δισ. ευρώ περίπου, ή το ένα τέταρτο προς της Covid-19. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης από τους φορείς χάραξης πολιτικής έχουν αμβλύνει τον αντίκτυπο της κρίσης της COVID-19, η οποία, μαζί με τα αποφασιστικά βήματα για την επαναλειτουργία της οικονομίας, σημαίνει ότι η εστίαση της αγοράς θα πρέπει να μετατοπιστεί προς τις βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης των τραπεζών και τις μεσοπρόθεσμες αποδόσεις των μέσων ιδίων κεφαλαίων τους (ROTE).

Οι δείκτες NPE αναμένεται να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα έως τις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας το δρόμο για την εξομάλυνση του κόστους κινδύνου, με πρόσθετη ώθηση στα κέρδη από την επιτάχυνση της δυναμικής της αύξησης των δανείων, περαιτέρω ευκαιρίες για έσοδα από προμήθειες και κέρδη λειτουργικής αποδοτικότητας.

Η JP Morgan διαβλέπει ότι τα βιώσιμα περιθώρια ROTE των ελληνικών τραπεζών είναι στο 8%-9% έως το 2023, με αποτίμηση μόλις 0,43 φορές το δείκτη εσωτερικής αξίας (P/TBV) το 2022 και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μια ελκυστική προοπτική μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης. H αξιολόγηση είναι overweight για την Alpha Bank (από Not Rated), διατηρώντας τις αξιολογήσεις overweight για τη Eurobank και την ΕΤΕ και διατηρώντας την Πειραιώς σε ουδέτερη σύσταση.

Η δυναμική ανάπτυξης και απόδοσης υποτιμάται από την αγορά, επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος. Μετά από χρόνια απομόχλευσης, η αύξηση των δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, με υγιέστερους ισολογισμούς, βελτίωση της ζήτησης για δάνεια και την επικείμενη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η JP Morgan αναμένει ότι τα χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών θα επεκταθούν με 7% μέση ετήσια αύξηση την περίοδο 2020-2023, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το -3% που καταγράφηκε την περίοδο 2016-2019. Η αύξηση των δανείων παρέχει σημαντική ώθηση, η οποία δοκιμάζεται από τα χαμηλά επιτόκια και την εξυγίανση των NPEs, και εκτιμά ότι αυτή η πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση προσθέτει έως και 2% στο μέσο όρο του δείκτη ROTE έως το 2023. Σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του κόστους κινδύνου και την περαιτέρω αύξηση των προμηθειών και της αποδοτικότητας, αναμένει ότι οι δείκτες ROTE του κλάδου θα φθάσουν το 8%-9% έως το 2023.

Διαβάστε ακόμη:

Λιμάνι Λαυρίου: Τα αναπτυξιακά σχέδια για την επόμενη ημέρα

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η easy είσοδος του sir στο delivery και τις αστικές μεταφορές

Εργασίες μέσα στον Αύγουστο για το 5* camping των 12 εκατ. από την Grivalia στη Βούλα