Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Σε δόσεις η πληρωμή – Πότε εξειδικεύεται το μέτρο (vid)

  • newsroom


«Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Nέα μέτρα και παρεμβάσεις με σκοπό τη στήριξη και την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να προαναγγέλλει νέες πρωτοβουλίες.

Όπως είπε, προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρώτο από τα μέτρα αυτά είναι η πληρωμή των λογαριασμών με δόσεις, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετατοπίζουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μην μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του.

Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για τα Χριστούγεννα, περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023 και προσπάθεια για πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πριν τις γιορτές.

Τι είπε για ΚΕΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

Μάλιστα, ο κ, Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, καθώς ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ για τον κατώτατο μισθό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση» προσθέτοντας ότι είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα ανακοίνωσε η Apple: Νέα AirPods, MacBook Pros, HomePod Mini και… ένα πανάκι καθαρισμού

Black Friday 2021: Πότε έρχεται – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Η Evergrande προκαλεί «επιδημική κρίση» στην αγορά ακινήτων της Κίνας