Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019, ενώ η προθεσμία που θα δοθεί -πλην των πιθανών παρατάσεων- για την υποβολή τους θα είναι τα τέλη Ιουνίου. Από φέτος η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στην υποχρέωση αποστολής βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις -που αφορούν τα εισοδήματα του 2019- δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές από την περυσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα αναλογεί θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται στις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους, ένα μέτρο που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2019. Τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση έχουν περιθώριο να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει πάντως να ξέρουν ότι, ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση για χωριστή δήλωση, και τα φετινά εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ξεχωριστά στο όνομα του κάθε συζύγου.

Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2019

Με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα εισοδήματα του 2019 θα φορολογηθούν ως εξής:

-Με φορολογικούς συντελεστές από 22% έως 45% για μισθωτούς, συνταξιούχους, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες

Έκπτωση φόρου έως 1.900 με 2.100 ευρώ θα δοθεί σε όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες. Για να δικαιούνται έκπτωση φόρου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, να έχουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ύψους ίσο με το:

–10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Σε περίπτωση που πληρούνται τα παραπάνω ποσοστά τότε για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα ισχύει η εξής έκπτωση φόρου:

– 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
– 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
– 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
– 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα ποσά αυτά, θα επιβάλλεται «πέναλτι» 22% για το ποσό που υπολείπεται.

-Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%
-Για τα εισοδήματα του 2019 θα ισχύσει κανονικά η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%
-Όσοι έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα θα κληθούν να καταβάλλουν επίσης τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ.

Από φέτος οι διπλές αποδείξεις και το 30%

Από φέτος, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το σύστημα για την έκπτωση φόρου θα αλλάξει, καθώς για την επόμενη χρονιά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, βάσει του φορολογικού νομοσχεδίου, θα ανέλθει στο 30%.

Επιπλέον, ένα από τα σχέδια που εξετάζονται για τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα είναι να μετρούν ως διπλές οι αποδείξεις που συλλέγονται από συναλλαγές όπου συναντάται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Μεταξύ άλλων, ως διπλές αναμένεται να μετρούν στις φορολογικές δηλώσεις οι συναλλαγές με:

ελαιοχρωματιστές
ηλεκτρολόγους
υδραυλικούς
ψυκτικούς
κομμωτήρια
γιατρούς
μηχανικούς
συνεργεία οχημάτων