Οικονομία

Σχοινάς: To σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έγινε παράδειγμα προς μίμηση – Μοναδική ευκαιρία για την χώρα

  • newsroom


«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνάμεις της», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν - Τι είπε για την ψηφιακή μετάβαση και τις δημόσιες επενδύσεις

To εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έγινε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ: Πώς μπορεί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών-ΙΟΒΕ.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνάμεις της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο, όταν κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έγινε δεκτό με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ήταν καλά συνδεδεμένο με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, οπότε υπήρχε ο παράγοντας της συνέχειας.

Ακόμη, «ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο και ένα από τα σχέδια, στα οποία ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία όλων αυτών των προτάσεων και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς, καθώς η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική περίπτωση για τη διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης: η μεγάλη δεξαμενή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιοποικιλότητά της, η γεωγραφική της θέση και το εργατικό δυναμικό. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια του RRF σαν λίπασμα για τις προοπτικές ανάπτυξής της».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση και τόνισε πως χωρίς τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Ιδιαίτερα, όπως σημείωσε, για τις περιοχές που εξαρτώνται από το λιγνίτη, έχει σημασία, ότι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος της Ελλάδας επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των περιοχών αυτών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ψηφιακή μετάβαση, όπου, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτύχει, είναι ακόμη πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει η επιμόρφωση των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, αλλά και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος.

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα έχουν μακροπρόθεσμό αποτέλεσμα στην οικονομία, χρειαζόμαστε ευρείες μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και φυσικά να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις που είναι και η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στο μεγάλο επενδυτικό κενό που έχει η χώρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Για τις γερμανικές εκλογές

Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, επεσήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Γερμανία θα παραμείνει σημαντικός μοχλός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης».

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε σίγουρα μια νέα αρχή στην οικονομική μας διακυβέρνηση, κάτι που ξεπερνά τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το fit for 55 αλλάζει τον σχεδιασμό για τα έργα υποδομής

United Group: Η «νέα» NOVA, η πλατφόρμα EON και η εμπορική αντεπίθεση

ΡΑΕ: Μέτρα «σωσίβιο» για να αποτραπούν τα «κανόνια» στην αγορά προμήθειας