Για «επενδύσεις που θα μας κρατήσουν εκτός ύφεσης» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Τρίτη (22/11) στην τηλεόραση του OPEN.

Όπως είπε «φέτος έχουμε υπολογίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% ενώ ο μέσος όρος ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη θα είναι 0,3% δηλαδή και πάνω από τις μισές χώρες της Ευρώπης θα είναι σε ύφεση, ειδικά στη Γερμανία. Αυτό επηρεάζει τον τουρισμό.

Στον προϋπολογισμό έχουμε βάλει 95% του ’19 ενώ φέτος ξεπεράσαμε το ’19. Τι στηρίζει τον προϋπολογισμό του χρόνου; Οι επενδύσεις. Έχουμε δημόσιες επενδύσεις 12 δισ., ενώ το 2019 ήταν στα 6 δισ., πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ. Φέτος θα πάμε στα 11 δισ. που είναι επίσης ιστορικό ρεκόρ. Οι επενδύσεις είναι αυτό που θα μας κρατήσει εκτός ύφεσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εάν θα δοθεί στην κοινωνία επιπλέον στήριξη όπως επιταγές ακρίβειας και άλλα επιδόματα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Τις δυνατότητες επιπλέον στήριξης των νοικοκυριών θα τις δούμε όταν έχουμε καλύτερη εικόνα των ενεργειακών, γιατί αυτά μας κόστισαν 4,8 δισ. καθώς κάναμε δαπάνες για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά. Στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, προφανώς τα χρήματα θα επιστρέψουν στην οικονομία και την κοινωνία με προτεραιότητα στην κοινωνία αυτή τη φορά. Όποιους πόρους έχουμε θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά».

Σε ερώτηση για το 2023 και τις προβλέψεις, ο κ. Σκυλακάκης φάνηκε αισιόδοξος ότι τα χειρότερα ίσως τα έχουμε δει.

«Με τις σημερινές τιμές των καυσίμων το μεγαλύτερο μέρος του κουμπαρά του ενός δισ. δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Το χειρότερο κατά εμέ στις τιμές έχει υπάρξει. Το ότι μπαίνουμε σε ύφεση σημαίνει μείωση της ζήτησης άρα μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου», σημείωσε.

«Έχουμε πάρει το αρνητικό σενάριο, δηλαδή στον προϋπολογισμό έχουμε βάλει μεγαλύτερες τιμές από αυτές που υπάρχουν στο φυσικό αέριο και μικρότερο τουρισμό από ότι περιμένουμε. Το 2023 μπορείς να προβλέψεις ότι θα πάει καλύτερα, αλλά το πότε θα το πεις αυτό δεν μπορώ ξέρω», ανέφερε

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Γιατί θα κινηθούν σε «ρηχά νερά» οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 (πίνακες)

Crypto: 200.000 Έλληνες «έπαιξαν» και… κάηκαν

Μητσοτάκης για δημόσιο χρέος: Η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ από το 2019 (tweet)