Κανείς δεν γλυτώνει από τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τοποθετούμενος στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2024. Μιλώντας για τα θέματα ακρίβειας, είπε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι οι έλεγχοι στην αγορά και οι πρωτοβουλίες των «καλαθιών» και για μόνιμες μειώσεις τιμών, έχουν αποτέλεσμα.

Στις αναφορές κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για το μέτρο μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα, που έλαβαν άλλες χώρες, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ακόμα και χώρες που μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως η Ισπανία, είχαν μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ελλάδα.

Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση και γι’ αυτό συνεχίζουμε, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ζητώντας από την αντιπολίτευση να κατονομάσει μία χώρα που να έχει ψηφίσει νόμο για την αισχροκέρδεια, να τον έχει εφαρμόσει και να έχει επιβάλει πρόστιμα.

«Καμία στην Ευρώπη», είπε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τέτοιο νόμο, εφαρμόσαμε τον νόμο και επιβάλαμε πρόστιμα, και βαριά, σε μεγάλες εταιρείες, σε πολυεθνικές εταιρείες, και κατέθεσα και τα αποδεικτικά είσπραξης». Όλα τα πρόστιμα θα πληρωθούν ή θα βεβαιωθούν στη εφορία για είσπραξη, διαβεβαίωσε.

«Δεν μπορεί να γλυτώσει κανείς. Από τα 12 εκατ. ευρώ πρόστιμα που επιβάλαμε το τελευταίο διάστημα, μαζί με το χθεσινό μεγάλο πρόστιμο των 2 εκατ. σε μεγάλη εταιρεία ηλεκτρικών για παραπλανητικές εκπτώσεις, έχει εισπραχθεί ή βεβαιωθεί στο 60-70%, και όταν παρέλθει το προβλεπόμενο δίμηνο, βεβαιώνονται και εισπράττονται (τα πρόστιμα)», επισήμανε και προσέθεσε: «Να τελειώσει αυτό το παραμυθάκι ότι επιβάλλονται και δεν εισπράττονται τα πρόστιμα».

Με αφορμή αναφορές ότι η τιμή του κατσικιού πήγε στα 13-15 ευρώ, σε συνδυασμό με ανακοίνωσή του για συγκεκριμένη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν η πρώτη, εκείνο το πρωί, που είχε στείλει δεδομένα για το χριστουγεννιάτικο καλάθι και είχε τιμή στο αρνί 8 ευρώ. «Και πριν ένα μήνα, είχα ανακοινώσει άλλη εταιρεία. Σας ενόχλησε η βορειοελλαδίτικη εταιρεία.

Αλλά δεν πειράζει. Έκανα λάθος. Το παίρνω πίσω. Δεν θα ξανααναφέρω ονόματα αλυσίδων. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το καλάθι που ανακοινώθηκε δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση στα προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Το καλάθι βοηθάει», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, και είδαν ραγδαία πτώση του πληθωρισμού τροφίμων, κάλεσαν τον υπουργό οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρ. Γιαννούλης και του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης.

«Μιλάτε για εισαγόμενο πληθωρισμό αλλά βιώνουμε τη βουλιμία ορισμένων, κάτι που έχει υπογραφή “Κυριάκος Μητσοτάκης”», είπε ο κ. Γιαννούλης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση μιλάει για μέτρα μείωσης τιμών, που όμως είχαν ήδη αυξηθεί πολύ περισσότερο το προηγούμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη στα ναυπηγεία, αλλά ο Προκοπίου χτίζει τα πλοία του στην Ν. Κορέα και την Κίνα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Υπουργό ακρίβειας αποκάλεσε τον κ. Σκρέκα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ Νίκη, Νικόλαος Βρεττός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, είπε ότι η ανάπτυξη που έχει πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ (1,7%) είναι οριακά πάνω από το ύψος της στασιμότητας.

Απαντώντας, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι στα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας εργάζονται πλέον εκατοντάδες περισσότεροι εργαζόμενοι, παίρνουν περισσότερα χρήματα, αλλά και τα δώρα τους, ενώ οι συνδικαλιστές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

Scope Ratings για Ελλάδα: Πού οφείλεται η υπεραπόδοση της οικονομίας

Πυρκαγιές: Τοξική ουσία απειλεί την υγεία

Σκυλακάκης: «Τα αντιδιαβρωτικά έργα στην Πάρνηθα προχωρούν γρήγορα και αποτελεσματικά»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ