Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μισθών στην Ευρωζώνη τα επόμενα εξάμηνα.

Πρόκειται για τον δείκτη «ECB wage tracker», ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία από την αγορά εργασίας σε επτά χώρες της Ευρωζώνης: Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, ενώ παρουσιάζεται και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.

Με βάση τα διαθέσιμα έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στοιχεία, οι αναλυτές της ΕΚΤ παρουσίασαν την εικόνα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επτά χωρών και τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Για το 2025, η ΕΚΤ προβλέπει ότι οι αυξήσεις μισθών θα περιοριστούν (αν δεν ληφθούν υπόψη οι εφάπαξ καταβολές -one off payments- στους εργαζομένους) σε 2,8% από 4,9% το 2024. Ο δείκτης μισθών, εφόσον εξαιρεθούν οι εφάπαξ καταβολές, δείχνει αύξηση 3,8% 2025 (από 4,2% το 2024.)

«Η απότομα πτωτική τάση του δείκτη μισθών το 2025 αντανακλά εν μέρει τον μηχανικό αντίκτυπο των μεγάλων εφάπαξ πληρωμών (οι οποίες καταβλήθηκαν το 2024 αλλά διακόπηκαν το 2025) και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των αυξήσεων μισθών σε ορισμένους τομείς το 2024» εξηγεί η ΕΚΤ.

Ελλάδα: Τελευταία και με διαφορά

Για την Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που καταγράφουν την απόσταση που χωρίζει την χώρα από τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης, σε ότι αφορά στο ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2025, το 19,5% των εργαζομένων στην Ελλάδα αμοιβόταν με βάση μία συλλογική σύμβαση εργασίας.

Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 72,2% στην Αυστρία – την χώρα με την υψηλότερη κάλυψη των εργαζομένων.
Ακολουθούν η Ολλανδία (με 60,2%), η Γαλλία (52,4%), η Ισπανία (52%), η Γερμανία (45%) και η Ιταλία (43,4%), ενώ και ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται σε 48,5%.

Σημειωτέον, ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι ο βασικός μηχανισμός αύξησης του μέσου μισθού. Στην Ευρωζώνη έχουν αξιοποιηθεί για να καλυφθεί μέρος του χαμένου διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Κάλυψη εργαζομένων ανά χώρα (ποσοστό εργαζομένων σε κάθε χώρα), πηγή: ΕΚΤ/ Wage tracker

Μπορεί το 19,5% να φαίνεται μικρό συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα ποσοστά των υπολοίπων μελών της Ευρωζώνης, ωστόσο αποτελεί πρόοδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Την περίοδο 2013-2023, το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας βρισκόταν μόλις στο 10%. Αυξήθηκε στο 16% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ποσοστό στο οποίο παρέμεινε (με μία μικρή υποχώρηση) όλο το προηγούμενο έτος.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Μαρτίου 2025 δείχνουν ετήσιο ρυθμό αύξησης της μισθολογικής δαπάνης ανά εργαζόμενο στην Ευρωζώνη κατά 4,6% το 2024 και 3,4% το 2025– με τριμηνιαίο προφίλ για το 2025: 3,8% το πρώτο τρίμηνο, 3,7% το δεύτερο τρίμηνο, 3,4% το τρίτο τρίμηνο και 2,8% το τέταρτο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

«Έκοψαν» κεφάλια οι Ελβετοί της Landis+Gyr για τους έξυπνους μετρητές

Ανοχύρωτη η Ελλάδα: 200% αυξήθηκαν μέσα σε δύο χρόνια οι κυβερνοεπιθέσεις

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ορόσημο το 2024 – Η πορεία των έργων και η στρατηγική της επόμενης πενταετίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα