Μόλις δύο στα 10 ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες ή servicers καταλήγουν σε χέρια τρίτων, με την Κομισιόν να κρούει «καμπανάκι» για τις συνέπειες που θα έχει το πρόσφατο «μπλόκο» του Αρείου Πάγου, τόσο στην κουλτούρα πληρωμών, όσο και στον ίδιο τον «Ηρακλή».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση απλής μεταμνημονιακής εποπτείας, ο αριθμός των πλειστηριασμών συνεχίζει να αυξάνεται, το υψηλό, ωστόσο, ποσοστό άγονων πλειστηριασμών (δηλαδή πλειστηριασμών χωρίς πλειοδότες) παραμένει ανησυχητικό. «Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, επιβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία διεξαγωγής των πλειστηριασμών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκε το 75% των 12.252 προγραμματισμένων πλειστηριασμών και το 25% ανεστάλη, ενώ ένα αμελητέο ποσοστό ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους. Τούτου λεχθέντος, το μεγάλο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών παραμένει ανησυχητικό, με περίπου το 75% των πλειστηριασμών που έχουν ολοκληρωθεί να καταλήγει άγονο και μόνο το 25% να έχει επιτυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αναμένεται μείωση των άγονων πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες, χάρη στον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής της τιμής που εισήχθη πρόσφατα, αλλά η αναλογία αναμένεται να παραμείνει υψηλή, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για το υψηλό ποσοστό άγονων πλειστηριασμών είναι α) η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με τα στάδια μετά τον πλειστηριασμό, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις εγγραφής στο κτηματολόγιο, β) η μη αποτελεσματική διαδικασία έξωσης μετά τον πλειστηριασμό, γ) η ανεπαρκής χρηματοδότηση για πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές και δ) η συνολική χαμηλή ζήτηση της αγοράς για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία. Το θετικό είναι ότι όσον αφορά στους επιτυχημένους πλειστηριασμούς, αυξανόμενο μερίδιο των μεταβιβαζόμενων ακινήτων (περίπου 60%) αποκτήθηκαν από τρίτους».

Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή, οι πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα μπορούσαν να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. «Όπως αναφέρθηκε από τις αρχές, ένα τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει εκδώσει διαφορετικές αποφάσεις, αναφορικά με το εάν οι servicers νομιμοποιούνται ή όχι να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης στο όνομα και για λογαριασμό ξένων funds. Σύμφωνα με τις αρχές, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου», σημειώνει, εφιστώντας την προσοχή στις συνέπειες της νομικής αβεβαιότητας. Ο χρόνος και το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, γεγονός που είναι πιθανό να επηρεάσει τις επικείμενες αποφάσεις των δικαστηρίων κατώτερου βαθμού σε παρόμοιες υποθέσεις, διαβρώνοντας την προθυμία των οφειλετών να φτάσουν σε φιλικές λύσεις αναδιάρθρωσης με τους servicers. Αυτή η νομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κινδυνεύει να επηρεάσει σοβαρά τα επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ηρακλής’. Η νομική αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγον ζήτημα, προς αποφυγή περαιτέρω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην επίλυση του ιδιωτικού χρέους», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό (πίνακας)

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κατασκευές: Ωρολογιακή βόμβα πληθωρισμός και επιτόκια για τη χρηματοδότηση των έργων