Τράπεζες

Πάνω από 2,2 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο ΑΤ1 της Πειραιώς (update)

  • newsroom


Στα 600 εκατ. ευρώ έφθασε τελικά το ύψος της έκδοσης - Οι προσφορές ανήλθαν σε 2,25 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8,75%

Ισχυρότατο ενδιαφέρον προσέλκυσε η διαδικασία για την έκδοση του ομολόγου Additional Tier I  από την Πειραιώς. Οι προσφορές ανήλθαν στα 2,25  δισ. ευρώ, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται μεταξύ 9% και 9,25% και λόγω της ζήτησης να αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 9%, στην περιοχή του 8,75%.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση Additional Tier I ομολογιών από ελληνική τράπεζα, μετά από πολλά χρόνια. Στόχος είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας και στην κάλυψη των MREL..

Η Πειραιώς είχε στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, με το τελικό ποσό να αυξάνεται τελικά στα 600 εκατ.

Η Tράπεζα Πειραιώς έδωσε mandate σε Goldman Sachs και UBS Investment Bank ως παγκόσμιους συντονιστές και στις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley ως «joint bookrunners».

Όπως είχε γράψει το newmoney, η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει την έκδοση υβριδικού ομολόγου AT1 στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise.

Να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης συνδέεται και με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities). Αυτή προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να πληρούν μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη

Το ραντεβού του Κούτρα στην Ελλάκτωρ, η εμπλοκή με τις φρεγάτες, το ομόλογο της Πειραιώς και η εξέλιξη στο project του Ελληνικού 

REDS: Φθινόπωρο το master plan για το Cambas project των 200 εκατ. ευρώ

Γιώργος & Κώστας Γεράρδος: Ο διοικητικός μετασχηματισμός της ΠΛΑΙΣΙΟ και οι νέες επενδύσεις