Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την επανεμφάνιση της Thrinvest και την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή της στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, καλείται να αξιολογήσει σήμερα, Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, σε μία συνεδρίαση που εν ολίγοις θα καθορίσει τις μετοχικές ισορροπίες στην τράπεζα.

Κι αυτό γιατί, η συμφωνία με την Ellington δεν έχει – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – εξειδικευτεί λόγω (και) της διαφωνίας αναφορικά με τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, γεγονός που αναγκάζει τη διοίκηση της τράπεζας να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια. Ένα από αυτά είναι και η… αντικατάσταση στο μετοχικό κεφάλαιο των Αμερικανών με την «τριανδρία» της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία ήδη οραματίζεται τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την Attica Bank «μετρά» από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και αρμόδιες πηγές επιβεβαίωναν τις πληροφορίες που τους ήθελαν να παρακολουθούν το θέμα της ΑΜΚ της τράπεζας, εξετάζοντας εάν άξιζε να ασχοληθούν επενδυτικά, σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς μετόχους δεν συμμετείχε σε αυτή. Η δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ellington – ΤΧΣ – ΤΜΕΔΕ μπορεί να τους ανάγκασε να αποστασιοποιηθούν, η νέα εμπλοκή, ωστόσο, που φέρεται να έχει υπάρξει, τους επαναφέρει στο προσκήνιο.

Με τα περιθώρια πλέον να στενεύουν, δεδομένου ότι το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υλοποίηση της ΑΜΚ το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, μετά και τις αντικρουόμενες εισηγήσεις των συμβούλων που όρισαν διοίκηση της Attica Bank και Ellington (UBS – Euroxx και Pepper αντίστοιχα, με τους πρώτους να προκρίνουν ως λύση τις πωλήσεις και τον δεύτερο την τιτλοποίηση εκτός, όμως, «Ηρακλή»).

Σημειώνεται πως στην από Σεπτεμβρίου 2022 επιστολή των Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ΤΜΕΔΕ και Ellington (από κοινού με την Rinoa Ltd, ως επενδυτικό όχημα, το οποίο συμβουλεύει η Ellington) για την κατ’ αρχήν συμφωνία, αναφορικά με την ΑΜΚ, στις βασικές αρχές της οποίας περιλαμβάνεται η λογιστικοποίηση ζημιών, ποσού 300 εκατ. ευρώ συνολικά για τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας. Η παραδοχή αυτή λαμβάνεται υπόψη και στο επικαιροποιημένο Business Plan 2022 – 2025.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα συμφωνία – με όποιον από τους δύο επενδυτές, (Thrinvest ή Ellington) θα επιτρέψει τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου και εν συνεχεία, την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «ξεκλειδώνοντας» τις εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Προς νέα μείωση το όριο για τις συναλλαγές με μετρητά

Τα… στοιχήματα για τον Ράμμο, τα γκάλοπ και η στρατηγική, το νέο αφεντικό της UBS στην Ελλάδα, ο ψυχίατρος του real estate και το CVC – Vodafone2 

Πρόσω ολοταχώς για την 5η αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ – Πότε θα βγει στον «αέρα» η πλατφόρμα για την επιδότηση