Από το 2000 μέχρι και σήμερα η Credit Suisse έχει πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ για οικονομικά αδικήματα, για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού, για αδικήματα που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών και άλλες υποθέσεις.

Περίπου τα μισά από τα πρόστιμα αυτά σχετίζονται με τοξικά assets, όπως τα δομημένα ομόλογα, με τα οποία η ελβετική τράπεζα κατέκλισε τις αγορές στα μέσα του 2000. Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ είναι τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η η Credit Suisse για φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με το Violation Tracker, μόνον το 2022 η Credit Suisse κατέβαλε πρόστιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σχετικά με παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των επενδυτών.

Ωστόσο, το έτος που η τράπεζα «μάτωσε» λόγω της πληρωμής προστίμων ήταν το 2017, οπότε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ της καταλόγισε πρόστιμο 5,28 δισ. ευρώ για τις ευθύνες που της αναλογούσαν για την οικονομική κρίση του 2008 και συγκεκριμένα για την υπόθεση της πώλησης τοξικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, από τα οποία ζημιώθηκαν κράτη, ασφαλιστικά ταμεία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αλλά και το 2014 η τράπεζα κλήθηκε να πληρώσει 2,5 δισ. ευρώ περίπου για φορολογικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, η Credit Suisse είχε παραδεχθεί την ενοχή της στην υποβοήθηση πλούσιων Αμερικανών πελατών σε φοροδιαφυγή.

Στην εν λόγω υπόθεση η Credit Suisse βοήθησε ενεργητικά τους πελάτες της να κάνουν ψευδείς δηλώσεις στις αμερικανικές φορολογικές αρχές, αποκρύπτοντας περιουσιακά τους στοιχεία και εισοδήματα σε λογαριασμούς σε παράνομες και μη δηλωμένες τράπεζες.

Αθροιστικά τα πρόστιμα συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει η Credit Suisse από το 2000 έως και σήμερα αναλογούν στο 25% των σημερινών ιδίων της κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τα τρία σενάρια για την Credit Suisse – Ο «γάμος» με την UBS και η πιθανή διάσπαση

Ντόναχιου (Eurogroup): Η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση

Societe Generale: Η ΕΚΤ δεν θα πατήσει φρένο στα επιτόκια λόγω Credit Suisse