Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει τα παρακάτω συμπεράσματα από τα τελευταία μηνιαία και τριμηνιαία στοιχεία σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες:

1.  Αύξηση των πιστώσεων: Μετά τις ισχυρές αποπληρωμές εταιρικών δανείων το α’ φετινό τρίμηνο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως από ενεργειακές εταιρείες οι οποίες επωφελήθηκαν μέσα από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ο όγκος των πιστώσεων παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στα 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο-Μάιο, κυρίως λόγω του εταιρικού τομέα. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις αποφάσεις που αναμενόταν από τις εκλογές του Ιουνίου. Με τους καταλυτικούς παράγοντες των εκλογών βρίσκονται πλέον πίσω, με σαφέστερη ορατότητα για τα μακροοικονομικά δεδομένα, η τράπεζα αναμένει επιτάχυνση της αύξησης των χορηγήσεων το δεύτερο εξάμηνο. Συνολικά μέχρι στιγμής, η πιστωτική ανάπτυξη σε ετήσια βάση ήταν 2% στην Ελλάδα, αν και η η θετική ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη χαμηλή βάση.

2. Καταθέσεις: Ο όγκος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου υποστηριζόμενος κυρίως από τη συνεχιζόμενη εισροή χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκε σε 22% το Μάιο από 20% το Μάρτιο.

3.  Τα επιτόκια για τα ανεξόφλητα επιχειρηματικά / ενυπόθηκα δάνεια λιανικής / καταναλωτικά δάνεια λιανικής ήταν 5,8% / 4,5% / 11,2% το Μάιο, το οποίο σημαίνει βελτίωση κατά 1,1% / 0,5% / 0,5% σε σχέση με το μήνα Μάρτιο. Τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 0,33% και 0,48, αντίστοιχα, υποδηλώνοντας επέκταση κατά 7 μ.β. / 10 μ.β. σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου.

4.  Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων: Ο τελευταίος αναφερόμενος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 8% το Μάρτιο με 15% NPL δείκτη στα καταναλωτικά δάνεια, 10% στα ενυπόθηκα δάνεια λιανικής και 7% στα επιχειρηματικά δάνεια.

5.  Τιμές ακινήτων: Σύμφωνα με τον δείκτη ακινήτων Spitogatos Property Index, οι τιμές των κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 7% φέτος από τις αρχές του έτους και 11% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς πώληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% σε ετήσια βάση και 4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Από την πλευρά της ενοικίασης, ο δείκτης των κατοικιών προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά περίπου 6% από τις αρχές του έτους και περίπου 7% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε περίπου 3% φέτος 5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

6. Αποδόσεις εταιρικών ομολόγων: Αποδόσεις των senior ομολόγων των τραπεζών (MREL eligible) διευρύνθηκαν κατά 40 μ.β. περίπου τον τελευταίο μήνα, ενώ οι αποδόσεις του ομολόγων Additional Tier 1 αυξήθηκαν κατά 30 μ.β. περίπου.

Η Goldman Sachs στις 6 Ιουνίου είχε θέσεις αξιολογήσεις «αγοράς», με τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 6,90 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,35 ευρώ. Για τη Eurobank, η τιμή στόχος είναι στα 1,70 ευρώ και η σύσταση είναι «ουδέτερη».

Διαβάστε ακόμη

Οι ακτοπλόοι, το Μαξίμου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Intrakat και οι ΑΠΕ, ο κροίσος της Ενέργειας και η χαρά των δικηγόρων 

Πλειστηριασμοί: Στις… εκπτώσεις η «πινακοθήκη» του Παναγιώτη Νίκα (pics)

Ξεκινούν από τα νομικά πρόσωπα οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ