Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις

  • newsroom


Τι προβλέπεται για την ανταλλαγή στοιχείων τραπεζών - δανειοληπτών προκειμένου να προχωρούν οι ρυθμίσεις δανείων

Η ΤτΕ θα παρακολουθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων με τους οφειλέτες, στο πλαίσιο του νέου κώδικα δεοντολογίας που αναθεωρήθηκε και ήδη βρίσκεται σε ισχύ.

Να σημειωθεί πως με την τελευταία τροποποίηση που έγινε στον Πτωχευτικό Νόμο, προβλέπεται ότι η ανταλλαγή στοιχείων τραπεζών – δανειοληπτών για να προχωρούν οι ρυθμίσεις δανείων με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας του πτωχευτικού (δηλ. αυτής που υπάρχει για να γίνονται οι ρυθμίσεις όσων υποβάλλουν αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση).   

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια όπου θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, οποίοι δεν προσέφυγαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είτε διότι δεν μπορούσαν είτε διότι δεν ήθελαν.

Η νέα πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πρόκειται να αποτελέσει «κλειδί» για τις ανακτήσεις κόκκινων δανείων από την πλευρά των servicers και των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» σε δημοσίευμά της, η εν λόγω πλατφόρμα θα προχωράει σε ρυθμίσεις «κόκκινων δανείων» με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών αλλά υπολογίζοντας και τη διαθέσιμη περιουσία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Θέλει να πουλήσει το 20% της συμμετοχής στη Lufthansa

Τουρκία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 το έλλειμμα

Χάος στα κινεζικά λιμάνια: Σε υψηλό 13 ετών οι ναύλοι για μεταφορά χύδην φορτίων