Συζήτηση επί όλων των ανοικτών θεμάτων που άπτονται (και) του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είχαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι αρμόδιοι υπουργοί, κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Ζαββός με τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν τα «παγωμένα» δάνεια, από την δεξαμενή των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψει ο μεγαλύτερος όγκος των νέων NPLs. Στόχος των δύο πλευρών φέρεται να είναι η επιμήκυνση των moratorium – τουλάχιστον για συγκεκριμένη μερίδα δανειοληπτών – δεδομένου ότι η EBA αποφάσισε μεν, να δώσει παράταση έως τον Μάρτιο του 2021, με… αστερίσκους δε, εισάγοντας ως κριτήριο ο συνολικός χρόνος της άφεσης να μην ξεπερνά το 9μηνο. Υπενθυμίζεται πως κάποιες εκ των τραπεζών έχουν ήδη ανακοινώσει την κάλυψη των επιχειρήσεων του τουρισμού για όλο το 2021, «αναγκάζοντας», ουσιαστικά, την ευρωπαϊκή αρχή να εξαιρέσει τα επίμαχα δάνεια από την τελευταία ντιρεκτίβα.

Κυβέρνηση και τράπεζες, πάντως, συμφώνησαν ότι ένα μεγάλο μέρος των «παγωμένων» δανείων θα καλυφθεί από αρχές του νέου έτους μέσα από το πρόγραμμα Γέφυρα, με τις ίδιες πηγές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού χρόνου, αν και για μικρότερη περίμετρο δανειοληπτών. Με βάση τα στοιχεία:

  • Η Eurobank εκτιμά πως το επίμαχο πρόγραμμα θα απορροφήσει το 55% των στεγαστικών δανείων σε αναστολή, ήτοι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατευθύνει σε αυτό το 40% των δανείων σε αναστολή (32.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ).
  • Η Alpha Bank υπολογίζει σε 44.000 τους πελάτες της που έχουν υποβάλλει αίτηση για δάνεια, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ εξ αυτών να είναι σε moratorium και, τέλος,
  • Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πως οι δανειολήπτες που μπορούν να λάβουν την επιδότηση αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, εκ των οποίων περίπου το 40% έχει εντάξει σε ρύθμιση τις οφειλές του.

Πτωχευτικός και Ηρακλής ΙΙ

Σε συνέχεια της σχετικής τηλεδιάσκεψης που έγινε εχθές, Πέμπτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου, το ζήτημα του Πτωχευτικού Νόμου απασχόλησε και την σημερινή e-συνάντηση.

Οι τραπεζίτες επανέλαβαν την εκτίμησή τους ότι το επίμαχο πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να ισχύσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 – πόσο δε, μάλλον, από τις αρχές του – καθώς εκκρεμούν μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις για καίριες διατάξεις του. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, εστίασε στην ενισχυμένη εποπτεία, η οποία δημιουργεί ανάγκες επίσπευσης των διαδικασιών πριν την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση – τον προσεχή Απρίλη – γεγονός που σημαίνει ότι αμφότεροι θα πρέπει να… τρέξουν, με την λύση να εντοπίζεται στην κατάτμηση του έργου.

Όσον αφορά στον Ηρακλή ΙΙ, αυτός αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, δεδομένου ότι με την κατάθεση από πλευράς της Εθνικής Τράπεζας της ένταξης του project Frontier υπό την «ομπρέλα» του εξαντλείται το ποσό των εγγυήσεων. Όπως έχει γράψει το newmoney, μέχρι στιγμής χρήση του επίμαχου μηχανισμού έχουν κάνει τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αιτούμενες πάνω από τις μισές εγγυήσεις που προβλέπονται βάσει του Asset Protection Scheme  (6,5 δισ. ευρώ για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σε σύνολο εγγυήσεων εννέα δισ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Σε ρόλο «Άγιου Βασίλη» η ΕΚΤ καθώς η πανδημία επιβραδύνει την ανάκαμψη

Τάιεϊ Κομπαγιάσι: Από άστεγος… CEO εταιρείας αξίας $1 δισ.

Καταρρέει ξανά η τουρκική λίρα λόγω S-400 και κυρώσεων ΗΠΑ