Αγορές

Χ.Α: Με τραπεζικό «boost» πέριξ των 880 μονάδων

  • Χρήστος Λαΐνας


Καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι σημερινές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την Τράπεζα της Ελλάδος - Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι αντίστοιχες προβλέψεις του ΔΝΤ, με το Ταμείο να προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάκαμψης για φέτος κοντά στο 4%

Θετικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά το τέλος του Πάσχα των Καθολικών για το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,94% και να είναι στις 883,44 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει την διαφορά και να οδηγεί την αγορά πιο ψηλά.

Άλλωστε ο τραπεζικός κλάδος σύμφωνα και με την DBRS θα είναι και ο κλάδος ο οποίος θα κάνει την διαφορά το 2021 μετά από το δύσκολο 2020 το οποίο ήταν γεμάτο προκλήσεις το οποίο όμως ήταν και το έτος το οποίο είχαμε σημαντική μείωση των NPEs, μείωση η οποία με τις περεταίρω τιτλοποιήσεις θα συνεχιστούν και φέτος που θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις να επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι σημερινές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι αντίστοιχες προβλέψεις του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αναμένεται να προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάκαμψης για φέτος κοντά στο 4% με προοπτική μεγαλύτερης επιτάχυνσης το 2022, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη στήριξη στις 862 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 823 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop long”).

Θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 873 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 893 (gap) και 898 – 908 μονάδες. Για τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, η όποια διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1976 (ημερήσιο “stop long”) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 1965 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1957 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1910 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Αντίθετα, επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα της “διακεκαυμένης ζώνης” 2079 – 2106, αυξάνει τις ελπίδες των “buyers” για κίνηση προς τις 2168, 2185, 2201 και 2240 μονάδες (gap).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,96% και είναι στις 2.126,97 μονάδες η Alpha Bank με 6,23% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν Eurobank και Φουρλής με 3,07% και 2,99% αντίστοιχα, με τις Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΟΤΕ να σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και τις Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, Πειριαώς ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και ΔΕΗ να σημειώνουν ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος η Ελλάκτωρ με 4,86%, μετά την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης και τις διαμάχες των μετόχων της και ακολουθούν ήπια πτωτικά Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Διαβάστε ακόμη:

Εμπόριο – Έρευνα: Σε τρία χρόνια η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας

Ελλάκτωρ: H Greenhill απείλησε την Eurobank για την έκδοση του ομολογιακού – Εφοπλιστές: Ας βάλουν οι Ολλανδοί €50 εκατ.

Αγορά κρύπτο: Πάνω από $2 τρισ. αγοραία αξία για πρώτη φορά στα χρονικά – Η έκπληξη του ether

Απόρρητο Απόρρητο