Σε θετικό έδαφος κατάφερε να διατηρηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε συνέχεια στο ράλι της Δευτέρας και πλησίασε στο όριο των 1.210 μονάδων. Άλλωστε, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικό, με την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου και την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να αποτελούν «game changer».

Οι αγοραστές εστίασαν ιδίως στις Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες κέρδισαν έως και 4%. Θετικά πρόσημα παρατηρήθηκαν και στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 4,8% και κατά 2,5%, αντίστοιχα, εν μέσω των προσδοκιών ολοκλήρωσης του deal με τους Αυστραλούς της First Sentier.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν έλλειψαν και οι κινήσεις κατοχύρωσης, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει κατά 3% εν αναμονή και της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Eurobank, Jumbo και ΕΛΠΕ, επίσης, έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,33% και διαμορφώθηκε στις 1.205,30 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.201,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 1.199,80 έως 1.219,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 220,3 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 23ης Μαΐου

Πάτησαν φρένο οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +12,4% της Δευτέρας και το νέο υψηλό 7,5 ετών, κατέβασε ρυθμούς και τερμάτισε στο -0,37% και τις 987 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες, χάρη στη μείωση του πολιτικού ρίσκου και της προοπτικής αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μεγάλη κερδισμένη της ημέρας ήταν αναμφίβολα η Πειραιώς, η οποία εκτοξεύθηκε στο +4% και τα 2,8 ευρώ, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +1,1% και βρέθηκε μία ανάσα από το  1,40 ευρώ, χάρη στο χθεσινό report της Deutsche Bank (νέα τιμή – στόχος 1,70 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -0,9% και το 1,55 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τη Δευτέρα έκανε ράλι 15%, έσπευσε να αφομοιώσει τα υψηλά επίπεδα, υποχωρώντας στο -3,4% και τα 5,9 ευρώ. Σήμερα, μάλιστα, θα δημοσιεύσει και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Πιο αναλυτικά:

 • Alpha Bank +1,09% 1,385 ευρώ
 • Eurobank -0,89% 1,556 ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα -3,43% 5,968 ευρώ
 • Πειραιώς +4,09% 2,8 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,02% και 2.959 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνθηκε στο +2,5% και τα 20 ευρώ, χάρη στις πληροφορίες για την πρόοδο του deal πώλησης στην First Sentier. Κέρδη άνω του 4,8% εμφάνισε και η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό (13 ευρώ). Η μετοχή της Aegean συνέχισε ανοδικά στο +3,6% και τα 8,5 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να έπεται στο +2% και τα 6,6 ευρώ. Αύξηση 1,2% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου. ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ «κράτησαν» έως τέλους το θετικό πρόσημο. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Jumbo υποχώρησαν κατά 2%, με τις ΟΛΠ – ΕΛΠΕ – Σαράντης να διορθώνουν άνω του 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,62% και 1.721 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ, μετά το +11% της Δευτέρας, ξεχώρισε στο +5% και τα 4,8 ευρώ, χάρη στην προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας. Άνω του 1% καθορίστηκε η άνοδος και για τις Cenergy – Παπουτσάνη. Αντίθετα, οι μετοχές των Αλουμύλ – ΑΔΜΗΕ Τεχνική ΟλυμπιακήEpsilon περιορίστηκαν άνω του 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 46 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 82,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

 • Πειραιώς +4,09% 54,5 εκατ. ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα -3,43% 27,3 εκατ. ευρώ
 • ΟΤΕ +0,50% 24,9 εκατ. ευρώ
 • Alpha Bank +1,09% 24,6 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΗ +0,43% 16,5 εκατ. ευρώ
 • Eurobank -0,89% 12,1 εκατ. ευρώ
 • ΟΠΑΠ 0% 8,3 εκατ. ευρώ
 • Τέρνα Ενεργειακή +2,56% 7,7 εκατ. ευρώ
 • Jumbo -2,17% 6,9 εκατ. ευρώ
 • Mytilineos -0,14% 6,9 εκατ. ευρώ

Ούριος άνεμος στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το +6% της Δευτέρας και το νέο υψηλό 9ετίας, κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, δεδομένου ότι το πολιτικό ρίσκο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και οι επενδυτές προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παρότι δεν έλειψαν οι κινήσεις κατοχύρωσης, ως απόρροια των σημαντικών κερδών της χθεσινής συνεδρίασης και της εν μέρει αγοραστικής κόπωσης, είναι σαφές ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά ευοίωνο.

Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (πιθανώς στις 25 Ιουνίου), αναμένεται να διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Ακόμη κι αν ο Fitch διστάσει να προχωρήσει σε αναβάθμιση, λόγω και της εκκρεμότητας των δεύτερων εκλογών, οι επενδυτές προσδοκούν ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα καταστεί πραγματικότητα σίγουρα εντός του 2023.

«Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας» εξηγεί, σε σημερινό report, o DBRS.

«Τα σχόλια των επενδυτών που λάβαμε πρόσφατα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επακόλουθες προοπτικές σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική θεωρήθηκαν από την αγορά ως σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα» προσθέτει η Goldman Sachs.

Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά assets αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 3,85%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), επίσης, αναδιπλώνονται στην περιοχή των 130 – 140 μονάδων βάσης.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές εμφανίζουν επιφυλακτικές κινήσεις, περιμένοντας τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Έτσι, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,35% και τις 467 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,37%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,04% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,53%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,18% Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει τουλάχιστον 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,02% και τα 72,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,93% και τα 76,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,4% και τα 1.968 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ελλάδα και ΗΠΑ δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο – Κάτω των 140 μονάδων το spread με τη Γερμανία

Με «σπασμένα» τα φρένα οι τραπεζικές μετοχές – Πώς εξηγείται το διήμερο μετεκλογικό ράλι

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ