(Τελευταία ενημέρωση – 13:26)

Δυναμικό «παρών» δηλώνουν σήμερα (4/3) οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ με «όχημα» την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμά του, με το ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να είναι ιδιαίτερα ζωηρό. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ αποφάσισε να διαθέσει και το 27% των μετοχών που κατέχει στην Πειραιώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το άνοιγμα του βιβλίου, σημειώθηκε υπερκάλυψη μέσα σε 2 ώρες, με προσφορά περισσότερων από 4 δισ. ευρώ. Η τελική τιμή διάθεσης θα κυμανθεί μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ ανά μετοχή.

Η θετική «αύρα» του placement γίνεται αντιληπτή και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μετά από μία ώρα ήπια ανοδικών τάσεων, οι buyers πάτησαν «γκάζι», με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινείται σταθερά πάνω από τις 1.430 μονάδες και σε νέα πολυετή υψηλά. Ειδικότερα, ενισχύεται κατά 0,66% στις 1.432,14 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.437,65 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.426,38 μονάδες.

Ήδη ο ΓΔ υπερβαίνει το τρέχον υψηλό έτους -σε όρους κλεισίματος- των 1.424,77 μονάδων (29 Φεβρουαρίου). Αμέσως μετά εντοπίζουμε τις 1.429,12 μονάδες, που έχει να δει η αγορά από τις 2 Μαΐου 2011. Ακολουθούν οι 1.434,65 μονάδες (29/4/2011) και οι 1.437,28 μονάδες (19/4/2011).

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η υπερκάλυψη με το… καλημέρα έχει ως αποτέλεσμα οι traders να σπεύδουν να αγοράσουν μέσω του Χ.Α. Σε αυτό το πλαίσιο, η τραπεζική μετοχή καταγράφει «άλμα» 3,11% στα 4,11 ευρώ, που αποτελούν υψηλό τριών ετών. Οι συναλλαγές που αφορούν την Πειραιώς ανέρχονται στα 7,59 εκατ. ευρώ, από συνολικά 46,78 εκατ. ευρώ που διαμορφώνεται ο τζίρος στο Χρηματιστήριο.

Τα deals και τα αποτελέσματα δίνουν περαιτέρω ώθηση

Εκτός από την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, κομβικό ρόλο στην ανοδική επαναφορά του Χρηματιστηρίου -μετά το πτωτικό διάλειμμα της Παρασκευής- παίζουν οι νέες συμφωνίες και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Σήμερα οριστικοποιήθηκε το deal της Entersoft με την Olympia Group, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newmoney. Η συμφωνία αφορά την πώληση του 53% της Entersoft, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση στο ποσό των 8 ευρώ. Τη συγκεκριμένη τιμή, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, ισοφαρίζει η εισηγμένη με ημερήσια άνοδο 6,38% στο ταμπλό.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, δυναμικό «μπάσιμο» έκανε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ισχυρή αύξηση των καθαρών κερδών, ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης, ενώ παράλληλα η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Οι επενδυτές βλέπουν με ικανοποίηση τις επιδόσεις του ΔΑΑ, με τον τίτλο να ενισχύεται κατά 1,11% στα 8,71 ευρώ.

Στις υπόλοιπες συναλλαγές του Χ.Α., ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της σημερινής ανόδου κατά 1,17% στις 1.253,30 μονάδες, «αγγίζοντας» νέα υψηλά 8ετίας. Πάνω από τα 4,1 ευρώ η Πειραιώς -όπως προαναφέραμε- και ακολουθούν η Alpha Bank (+1,98% στο 1,7555 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (+0,33% στα 7,234 ευρώ) και η Eurobank (+0,26% στο 1,9155 ευρώ).

Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,75% στις 3.480,53 μονάδες και ο Mid Cap κινείται ανοδικά κατά 0,66% στις 2.451,92 μονάδες, οδεύοντας αμφότεροι προς νέα πολυετή υψηλά. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του 1% σημειώνουν ο ΟΤΕ, η Mytilineos, η Viohalco και η ElvalHalcor, ενώ υποχωρούν περισσότερο από 1% η HELLENiQ ENERGY και η ΕΥΔΑΠ.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, εκτός από την Entersoft και τον ΔΑΑ, ξεχωρίζουν η Profile, η Epsilon Net, η Alumil, η ΑΒΑΞ και η Space Hellas, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» όλο και περισσότερο στον κλάδο της πληροφορικής. Αντίθετα, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν η MIG και η Dimand. Κέρδη άνω του 2% για την Τράπεζα της Ελλάδος, με την αλλαγή σκηνικού σε ό,τι αφορά το μέρισμα -αρχικά είχε ανακοινωθεί πως δε θα διανείμει- να φέρνει τους αγοραστές στο προσκήνιο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στη σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΤτΕ για το 2023.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 98,86 δισ. ευρώ, με 68 μετοχές να ενισχύονται, 42 να υποχωρούν και 11 να παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Από ποιο σημείο ξεκίνησε η εβδομάδα

Με κέρδη 0,67% ολοκληρώθηκε το περασμένο πενθήμερο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας την έκτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα και συνάμα την 8η στις συνολικά 9 εντός του 2024. Παρά την πτώση της Παρασκευής (1/3), η απόδοση παρέμεινε οριακά διψήφια από τις αρχές του έτους και συγκεκριμένα ανέρχεται στο +10,02%.

Από διήμερο ράλι προέρχεται ο Mid Cap, ο οποίος βρέθηκε μία «ανάσα» μακριά από το υψηλό 14ετίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε την Παρασκευή στις 2.435,84 μονάδες, ενώ αμέσως επόμενα υψηλότερα κλεισίματα είναι οι 2.437,47 μονάδες (19/2/2024) και οι 2.455,87 μονάδες (16/3/2010).

Πάνω από τα 17 ευρώ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 έκλεισε ο ΟΠΑΠ, με την χρηματιστηριακή αξία της μετοχής να «αγγίζει» τα 6,32 δισ. ευρώ. Στα 26,5 ευρώ διαμορφώθηκε η Titan, τα οποία αποτελούν νέο ρεκόρ από το 2019, που έκανε την τριπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια Αθηνών, Βρυξελλών και Παρισιού, στο πλαίσιο μετασχηματισμού του ομίλου.

Τρεις ημέρες ισχυρής ανόδου κατέγραψε η Cenergy Holdings, κλείνοντας στις παρυφές των 7,4 ευρώ. Μεγάλο μέρος των τριήμερων απωλειών τους «απορρόφησαν» η Σαράντης και η ΕΥΔΑΠ. Διόρθωσαν η HELLENiQ ENERGY και ο ΟΤΕ από το ράλι που είχε προηγηθεί.

Στο ιστορικό υψηλό των 7,52 ευρώ έκλεισε η Entersoft εν μέσω πληροφοριών για το deal με την Olympia Group, που επιβεβαιώθηκαν σήμερα το πρωί. Άνω των 4 ευρώ και κοντά στα πολυετή υψηλά της επέστρεψε η Intracom Holdings. Στα 5,5 ευρώ παρέμεινε η Intrakat, που αποτελούν ρεκόρ 14 και πλέον ετών.

Πού έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι επενδυτές

Άνοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέχει το ΤΧΣ. Το placement θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 6 Μαρτίου, όταν και θα κλείσει το βιβλίο στις 4 το απόγευμα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι ισχυρό και η υπερκάλυψη της έκδοσης έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Γεμάτη από ανακοινώσεις ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που έκανε σήμερα (4/3) την αρχή, ενώ ακολουθούν αργότερα η Noval Property και η Τράπεζα της Ελλάδος. Την Τρίτη (5/3) σειρά έχει η ElvalHalcor, την Τετάρτη (6/3) έχουμε την Optima bank και την Cenergy Holdings, ενώ τα περισσότερα «φώτα» θα πέσουν στην Πέμπτη (7/3), καθώς ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους η Alpha Bank, η Eurobank, η Viohalco, η Autohellas και η Attica Bank.

Την «σκυτάλη» παίρνει την Παρασκευή (8/3) η DBRS, η οποία θα δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος ήταν από τους πρώτους που «ανέβασαν» τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα η Moody’s, που ακολουθεί την επόμενη Παρασκευή (15/3) με τη δική της αξιολόγηση. Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζεται ως ο πιο αυστηρός και μία ενδεχόμενη αναβάθμιση θα αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια οικονομία και την κεφαλαιαγορά.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο φοιτητικό επίδομα των 2.500 ευρώ

H πιο ακριβή και σπάνια Rolls-Royce με το ελληνικό όνομα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ