(last update 14.10) Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η «μέθη» του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος παραχωρεί τη θέση στις στις ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ. Αν και τα εταιρικά μεγέθη που ανακοινώνονται είναι εξαιρετικά, η επενδυτική προσοχή εστιάζει στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν φόβοι για στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

Οι τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο των πωλητών, με την Εθνική Τράπεζα να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, οι οποίες αγγίζουν το 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos διορθώνει στα 28 ευρώ, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακυλά κατά 5%. Αντίθετα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζουν ανοδικά, χάρη στις προσδοκίες για το deal με τη First Sentier, με τις Aegean και Quest να εκτοξεύονται άνω του 4%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,64% και διαμορφώνεται στις 1.197,64 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.205,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.190,73 έως 1.202,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 76,5 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αφήνει πίσω τα υψηλά 7,5 ετών και το μετεκλογικό ράλι του +12%, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο -2,23% και τις 965 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου, περιορίζεται στο -2,9% και τα 5,79 ευρώ. Κατά 1,8% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναδιπλώνεται στα 2,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -2% και το 1,52 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -1,8% και το 1,35 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,84% 1,3594 ευρώ
  • Eurobank -2,09% 1,5235 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,88% 5,796 ευρώ
  • Πειραιώς -1,79% 2,75 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,83% και 2.935 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διορθώνει στο -2% και τα 28,8 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι Motor Oil, Viohalco, Titan. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακυλάει στο -5% και το 1,69 ευρώ, εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, ο οποίος το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα δικά του μεγέθη, μένει σχεδόν σταθερή στα 16,2 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζουν ανοδικά στο +1,4%, χάρη στα σενάρια για το deal με τους Αυστραλούς της First Sentier. Κατά 9% εκτοξεύεται η Quest Συμμετοχών εν αναμονή των τριμηνιαίων κερδών της, ενώ η Aegean διευρύνεται στο +4,5% και τα 8,8 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, ενισχύεται στο +1,2% και τα 9,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,69% και 1.709 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,1% και τα 3,9 ευρώ, ενώ άνω του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις Dimand, Ideal, ΑΒΑΞ, Παπουτσάνη. Οι μετοχές των Intrakat και ΑΔΜΗΕ χάνουν από τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, Αλουμύλ  ΕΥΑΘ διευρύνονται πέριξ του 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 81,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου, υποχωρεί για 2η διαδοχική ημέρα, εμφανίζοντας σωρευτικές απώλειες άνω του 5% και διορθώνοντας στα 5,8 ευρώ.
  • Η μετοχή της Quest Συμμετοχών εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 (5,6 ευρώ), εμφανίζοντας παράλληλα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων δύο ετών (+8,5%). Η άνοδος επέρχεται εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, τα οποία αναμένονται καλύτερα από πέρυσι.
  • H μετοχή της Aegean «απογειώνεται» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020 και φθάνει στα 8,8 ευρώ, σβήνοντας τη χασούρα της πανδημικής περιόδου. Ράλι 60% από τις αρχές του 2023.
  • Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει τις υψηλές επιδόσεις, καθώς οδεύει προς τα 13,20 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το deal για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη First Sentier.
  • Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακυλάει κάτω του 1,7 ευρώ, καθώς διολισθαίνει κατά 5%. Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Οριακά θετικό το ισοζύγιο σε επίπεδο 2023.

Κατοχύρωση με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διημέρου (άνω του 6%), επιχειρεί να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 9ετίας, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κεκτημένων, αφήνοντας το πόδι από το γκάζι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά ευοίωνο. Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (πιθανώς στις 25 Ιουνίου), εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Την ίδια στιγμή, στήριξη παρέχουν και τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως απολύτως ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες «ταλαιπωρούνται» από τον βραχνά του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, ενόσω ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.

Μια πιθανή στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου -ένα σενάριο το οποίο δεν είναι το κυρίαρχο- είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αλλά ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές διολισθαίνουν προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, ως απόρροια των διαφωνιών Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,42% και τις 459 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 1,27%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 1,40%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,52% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 2,01%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν έως 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,23% και τα 73,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,03% και τα 77,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,06% και τα 1.975 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ