Τα επιτόκια ανεβαίνουν παντού απότομα, και οι αγορές δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αγνοήσουν τις συνέπειες. Οι μετοχές επιδόθηκαν σε ένα ανακουφιστικό ράλι, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής  Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο αυτό αποδείχτηκε βραχύβιο. Έτσι, την επόμενη ημέρα συνέχισαν την πτωτική τους τάση, κλείνοντας την εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2020. Οι μεγάλοι ωφελούμενοι της τάσης για ασφάλεια ήταν το δολάριο και, λιγότερο προβλέψιμα, το ευρώ. Τα δυο νομίσματα επωφελήθηκαν από την αίσθηση ότι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγνοήσει την πραγματικότητα του πληθωρισμού φτάνει επιτέλους στο τέλος της.

Η εστίαση της επόμενης εβδομάδας θα είναι στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου στις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις κορυφώνονται, θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη αντίστροφη τάση ξεπουλήματος του δολαρίου και των επιτοκίων, τα οποία αυξάνονται ταυτόχρονα εδώ και λίγο καιρό. Το ευρώ θα μπορούσε να δεχτεί περαιτέρω υποστήριξη από τολμηρά σχόλια από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πόσο πολύ πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού έχουν συρθεί.

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατάφερε να επιφυλάξει μια ακόμη αρνητική έκπληξη για τη στερλίνα. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε αύξηση επιτοκίων όπως αναμενόταν, αλλά συνδύασαν την κίνηση με ένα μοναδικά αρνητικό μήνυμα: ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει στασιμοπληθωρισμό, κι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ η οικονομία θα μπει σε ύφεση αργότερα μέσα στο έτος. Η στερλίνα υποχώρησε απότομα, κι έκλεισε την εβδομάδα τελευταία ανάμεσα στα βασικά νομίσματα, σε έντονη αντίθεση με τη σταθερότητα του ευρώ. Οι ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας θεωρήθηκαν αρνητικές και τα δεδομένα για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά θετικά και θα μπορέσουν να δώσουν υποστήριξη για ένα νόμισμα που έχει γίνει το φθηνότερο μεταξύ των G10, με πιθανή εξαίρεση το ιαπωνικό γεν.

 Ευρώ

Το ευρώ πήγε κόντρα στη γενική νομισματική τάση την περασμένη εβδομάδα, και κατάφερε να σημειώσει κάποια κέρδη έναντι του δολαρίου. Αναμφίβολα, βοήθησε το πλήθος των τολμηρών δηλώσεων των αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποδηλώνουν ότι μια αύξηση τον Ιούλιο είναι δεδομένη, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει ένα μήνα νωρίτερα δηλαδή τον Ιούνιο. Ακόμη, βοήθησε και η ολοένα αυξανόμενη τάση στην αγορά, όπου το ευρώ θεωρείται μονόδρομος επενδυτικά καθώς οι traders είναι ολοένα και πιο χαμένοι. Αναμένεται ότι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Λαγκάρντ την Τετάρτη, να ενισχύσουν αυτό το αφήγημα, και ενδεχομένως να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του ευρώ.

Δολάριο

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη παρείχε μια πολύ βραχύβια ανακούφιση στις αγορές όταν ο πρόεδρος Πάουελ φάνηκε να απομακρύνει προς το παρόν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και τα αμερικανικά ομόλογα ανέστρεψαν γρήγορα την πορεία τους και συνέχισαν το απότομο ξεπούλημά τους την επόμενη μέρα, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας και τα κερδοσκοπικά φαβορί γενικά υπέστησαν πλήγμα για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Η έκθεση για την απασχόληση που εκδόθηκε την Παρασκευή έστειλε το ίδιο μήνυμα όπως τους τελευταίους μήνες: οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια από την επέκταση του εργατικού δυναμικού και οι μισθοί συνεχίζουν να επιβραδύνουν τις τιμές καταναλωτή. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και εφόσον δούμε σημάδια ότι οι πιέσεις στις τιμές κορυφώνονται στην έκθεση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη όπως αναμένουν οι αγορές, θα μπορούσαν να δουν κάποια ανακούφιση και το ανελέητο ράλι του δολαρίου θα μπορούσε να υποχωρήσει.

*O Enrique Diaz – Alvarez, είναι ο Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμη

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)

Το deal της Ελλάκτωρ, οι λέοντες και οι ύαινες, η γαλλική ελίτ των μπίζνες στην Αθήνα, ο Κρητικός με την Αρτόπολις και η Prodea 

Έξι χρόνια για μια τουριστική επένδυση στην είσοδο της Λευκάδας! (pics)