ΑΓΟΡΕΣ

Στο έλεος των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και Aegean (upd)

Απώλειες πέριξ του 2% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος «βουτά» κοντά στις στηρίξεις των 1.220 μονάδων - Υπό πίεση οι τράπεζες, στο «κόκκινο» και τα υπόλοιπα blue chips - Συνεχίζεται η κατρακύλα στην Αλουμύλ, σε χαμηλό 12μηνου η ΤΕΝΕΡΓ

(last update 16.10) Μόλις δύο ώρες «κράτησε» η εύθραυστη κυριαρχία των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιστρέφουν στο «τιμόνι» και να οδηγούν την ελληνική αγορά (ξανά) στην περιοχή των 1.220 μονάδων, επιβεβαιώνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, με τις Πειραιώς – Alpha – Eurobank να χάνουν έως και 3%. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι Τέρνα Ενεργειακή – Aegean, ενώ ο ΟΤΕ προσπαθεί να «κρατήσει» τα θετικά πρόσημα, ενισχυόμενος στα 13,7 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Αλουμύλ συνεχίζει την καθοδική πορεία (-22% τη Δευτέρα), καθώς διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά 2,16% και διαμορφώνεται στις 1.224,60 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 27 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.251,66 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 34 μονάδες (από 1.224,60 έως 1.258,49 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα 56 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς αυτήν την στιγμή αναδιπλώνεται στο -2,54% και τις 956 μονάδες, εν αναμονή της πώλησης των μεριδίων του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, υποχωρεί αισθητά κατά 2,8% και «πέφτει» στα 5,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank συρρικνώνεται στο -3,2% και το 1,36 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -2,7% και τα 2,8 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να περιορίζεται στο -1,7% και το 1,47 ευρώ.

  • Alpha Bank -3,19% 1,3645 ευρώ
  • Eurobank -1,73% 1,4735 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,83% 5,636 ευρώ
  • Πειραιώς -2,70% 2,88 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,39% και 3.008 μονάδες), η μετοχή της Aegean «βουτά» στο -4% και τα 11,7 ευρώ, χάνοντας το όριο των 12 ευρώ. Ισχυρές απώλειες κατά 2,7% εμφανίζει και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κατρακυλά στα 15,7 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου. Quest, Sarantis, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Viohalco και Mytilineos μειώνονται κατά τουλάχιστον 2%, ενώ άνω του 1% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Titan, Jumbo, Cenergy, Autohellas. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ «αντέχει» στο +2,6% και τα 13,7 ευρώ, με την Coca – Cola να έπεται στο +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,86% και 2.016 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης υποχωρεί στο -3,7% και τα 4,2 ευρώ, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων του β’ τριμήνου. Παπουτσάνης, ΕΥΑΘ, ΑΒΑΞ και Intrakat, ταυτόχρονα, συρρικνώνονται πέριξ του 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis διευρύνεται κατά 1,7%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Αλουμύλ, η οποία δίνει συνέχεια στο -22% της Δευτέρας και «πέφτει» κατά σχεδόν 3,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, 82 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 83,7 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κάτω των 16 ευρώ για πρώτη φορά από τις 26 Σεπτεμβρίου. Άνω του 20% οι απώλειες μέσα στο 2023.
  • Η μετοχή της Eurobank κάνει τζίρο άνω των 6,3 εκατ. ευρώ, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί η διάθεση (μέσω placement) του 1,4%, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα «χέρια» του ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα «πέρασε» πακέτο 37 εκατ. ευρώ (0,6% των μετοχών) στην τιμή του 1,4995 ευρώ. Σήμερα έχουν περάσει δύο πακέτα, συνολικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ, στην τιμή του 1,50 ευρώ.
  • Η μετοχή της Aegean κατρακυλά άνω του 3% και υπαναχωρεί κάτω του ορίου των 12 ευρώ, διορθώνοντας από τα ισχυρά κέρδη του 2023, τα οποία παραμένουν σε τριψήφια επίπεδα. Στο 1,2 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος.
  • Η μετοχή του ΟΤΕ προσπαθεί να ανακτήσει μέρος των απωλειών του 2023, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στα 13,7 ευρώ, έχοντας τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ. Στο -8,5% οι απώλειες από τις αρχές του έτους.
  • Η μετοχή της Αλουμύλ δίνει συνέχεια στην καθοδική πορεία (-22% τη Δευτέρα), καθώς κατρακυλά στα 2,5 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουνίου. Αιτία της βαθιάς κάμψης αποτελούν τα αρνητικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία έδειξαν απότομη βουτιά στα κέρδη.

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στον δρόμο της μεταβλητότητας και των συνεχών εναλλαγών στα πρόσημα, καθώς οι εισαγόμενες ανησυχίες από το εξωτερικό «εξουδετερώνουν» τον θετικό αντίκτυπο από τις εγχώριες εξελίξεις.

Ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις, τείνει προς νέα άνοδο, ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, «πνίγοντας» περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το απόγευμα, στο μεταξύ, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία εκτός απροόπτου θα διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25% – 5,50%. Ωστόσο, το σενάριο μιας νέας παρέμβασης στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.

Όλα αυτά επιδρούν δυσμενώς στην επενδυτική ψυχολογία, δεδομένου ότι οι σφιχτές πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Κι αυτή η αδυναμία καθίσταται αισθητή και στην Ελλάδα, παρά την ευφορία που επικρατεί μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον DBRS αλλά και τη διπλή αναβάθμιση από τον -πάντα φειδωλό- Moody’s.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο Χ.Α. προαναγγέλλονται «πυκνές» στο β’ μισό του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες τίθεται σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank να ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες για την πώληση του 1,4% των μετοχών, οι οποίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται στα χέρια του ΤΧΣ.

Επιπλέον, όλες οι εισηγμένες θα πρέπει έως τις 29 Σεπτεμβρίου να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, ενώ τις επόμενες ημέρες «ντεμπούτο» θα κάνει η μετοχή της Optika Bank, στην πρώτη τραπεζική IPO έπειτα από πολλά χρόνια.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,16% και τις 457 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,40%. Στη Φρανκφούρτη, αντίθετα, ο DAX μειώνεται κατά 0,04%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν οριακή άνοδο κατά 40 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,24% και τα 92,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,55% και τα 94,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,12% και τα 1.955 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ