Ακόμη μία εβδομάδα απωλειών συμπλήρωσαν οι μετοχές του Ομίλου Adani, καθώς η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI πυροδότησε νέες ανησυχίες για μπαράζ εκροών, εντείνοντας τις πιέσεις που ήδη ασκούνται μετά το μεγάλο σορτάρισμα της ερευνητικής επενδυτικής εταιρείας Hindenburg Research.  

Οκτώ από τις συνολικά 10 μετοχές της αυτοκρατορίας του Γκουατάμ Αντάνι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στο Χρηματιστήριο της Ινδίας, καθώς ο MSCI υποβάθμισε τον δείκτη στάθμισης τεσσάρων εταιρειών του Ομίλου.  

Ταυτόχρονα, ο οίκος Moody’s έσπευσε να υποβαθμίσει σε «αρνητικό» το outlook της αξιολόγησης για την Adani Green Energy, επικαλούμενος το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και την υψηλή εξάρτηση από εξωτερική στήριξη.

Οι εν λόγω εξελίξεις, εν πολλοίς, έσπευσαν να υπενθυμίσουν τους ισχυρισμούς της Hindenburg Research, η οποία προ εβδομάδων κατηγόρησε τον Όμιλο Adani για χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη, με το επιχείρημα ότι εταιρείες κελύφη ή offshore που συνδέονται με τον Όμιλο, απαρτίζουν τους μεγαλύτερους δημόσιους ή μη κατόχους μετοχών των εταιρειών του Ομίλου. 

Η Nuvama Wealth Management εκτιμά ότι οι σωρευτικές εκροές για την Adani θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. δολάρια, μετά την υποβάθμιση της στάθμισης, δεδομένου ότι τα παθητικά funds θα περιορίσουν την έκθεσή τους.  

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει» σχολιάζει στο Bloomberg ο Μανίς Μπαργκάβα, αναλυτής της Straits Investment Holdings.  

Υπενθυμίζεται ότι το report της Hindenburg δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου και έκτοτε οι 10 μετοχές του Ομίλου Adani έχουν εμφανίσει σωρευτικές απώλειες 120 δισ. δολαρίων ή αλλιώς έχουν απολέσει τουλάχιστον το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας.  

Adani Group's Market Value Losses Deepen

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισης πλούτου, δηλαδή το νορβηγικό, γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι ρευστοποίησε όλες τις μετοχές που κατείχε στις εταιρείες του Αντάνι.   

Ως αποτέλεσμα, τις προηγούμενες ημέρες, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος «είδε» την περιουσία του να περιορίζεται στα 60 δισ. δολάρια, βγαίνοντας από το top-10 των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.  

Από το 1 δισ. το 2008 στα… 119 δισ. δολάρια 

Ο Γκουατάμ Αντάνι, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας, έγινε δισεκατομμυριούχος για πρώτη φορά μόλις το… 2008.

Έκτοτε ο τραπεζικός του λογαριασμός πήρε την… ανηφόρα. Μόνο το 2022, για παράδειγμα, «φούσκωσε» κατά 40 δισ. δολάρια και έφθασε στο συνολικό ποσό των 119 δισ. δολαρίων (3ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο).

Ο Αντάνι αποτελεί ένα πρώτης γενιάς επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε από το εμπόριο διαμαντιών στη Βομβάη της δεκαετίας του 80’ και τελικά έκανε περιουσία από τον «βρομερό» άνθρακα.    

Το μυστικό της γρήγορης ανέλιξής του «κρύβεται» σ’ αυτό το τελευταίο, δηλαδή στον άνθρακα, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εκτόξευσαν τις τιμές του άνθρακα, μεγεθύνοντας σημαντικά τα έσοδα του Αντάνι.      

Όμως, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος αποδείχθηκε και κορυφαίος… dealmaker, κλείνοντας μερικές εντυπωσιακές συμφωνίες. Μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, απόκτησε την ασιατική μονάδα της Holcim, ένα λιμάνι στο Ισραήλ, αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό NDTV (ένα από τα ελάχιστα media της Ινδίας, τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση). 

Διαβάστε ακόμα

Γιατί τρέχει το ΧΑ, ο… Χορταρέας και η ΜΙG, οι φήμες για την Brown, ο στρατηγός της CIA και το KKR

Ετσι θα είναι το νέο Aρχαιολογικό Mουσείο Αθηνών που θα αλλάξει για πάντα την Ακαδημία Πλάτωνος

Πού θα επενδύσει το «πράσινο» fund του Γιάννη Αντετοκούνμπο με συμπαίκτη ελληνοαμερικανό billionaire (pics)