Καμπανάκι για την αμερικανική αγορά συνιστά το αποτέλεσμα της τελευταίας επισκόπησης της New York Fed για τις προσδοκίες των καταναλωτών, καθώς αποτυπώνει την αυξημένη νευρικότητα των Αμερικανικών νοικοκυριών για την πρόσβαση τους σε ικανά επίπεδα πιστώσεων σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων και πιο σφιχτών κανόνων δανειοδότησης από τις τράπεζες.

Θυμίζουμε δε, πως μόλις τον περασμένο μήνα έτερη έκθεση της New York Fed για τα χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών έδειξε πως τα βάρη τους στις πιστωτικές κάρτες ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά το ψυχολογικό όριο του 1 τρισ. δολαρίων, καθώς οι αποταμιεύσεις των πολιτών στερεύουν και αναγκάζονται να στρέφονται στις κάρτες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η νέα επισκόπηση της Fed έρχεται να επιβεβαιώσει την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά όσον αφορά στη δυνατότητα τους να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, συμπεριλαμβανόμενων στεγαστικών, καθώς και πιστωτικές κάρτες. Καταλήγει δε, στο συμπέρασμα πως η ικανότητα της πρόσβασης τους σε δάνεια και πιστωτικές έχει επιδεινωθεί σε ποσοστό 60% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί πότε από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση των στοιχείων, το 2013.

Η έκθεση της Fed υπογραμμίζει πως η ανησυχία των Αμερικανών καταναλωτών για την πρόσβαση τους σε πιστώσεις επιδεινώνεται αργά αλλά σταθερά από τις αρχές του 2022, ήτοι δηλαδή περίπου το διάστημα που και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων. Θυμίζουμε πως συνολικά μέσα σε ενάμισι χρόνο η κεντρική τράπεζα έχει ανεβάσει τα επιτόκια 11 φορές με στόχο να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, όμως παρά την πτωτική τροχιά του δείκτη στο 3,2% παραμένει ακόμη αρκετά μακριά από το όριο-στόχο του 2%.

Αναλόγως και οι καταναλωτές εμφανίζονται, στην έκθεση της Fed, να περιμένουν τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,6% με ορίζοντα ενός έτους και στο 2,8% σε μέσο όρο τριετίας, ήτοι δηλαδή σταθερά πάνω από το 2%. Εκτιμούν δε, πως οι τιμές της βενζίνης, των τροφίμων, της παιδείας καθώς και τα ενοίκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, δυσκολεύοντας ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα τους.

Αυτό δε, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξα για το επίπεδο των εισοδημάτων τους. Οι προσδοκίες για το εκτιμώμενο οικογενειακό εισόδημα υποχώρησαν κατά 2,9%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, παράλληλα με την γενικευμένη πεποίθηση ότι η πρόσβαση σε πιστώσεις από τις τράπεζες θα δυσκολέψει αισθητά.

Επίσης, η έκθεση αποτυπώνει μια σαφή επιδείνωση των προσδοκιών των καταναλωτών και για την πορεία της αγοράς εργασίας. Ο μέσος όρος όσων ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στην επόμενη χρονιά αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, στο 13,8%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021. Αντιστοίχως η εκτιμώμενη πιθανότητα να βρουν μια καινούργια δουλειά, αφού απολυθούν, έχει επίσης μειωθεί στο 55,7%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο δείκτης της ανεργίας κινείται επισήμως μόλις στο 3,8%, μόλις 0,1% ψηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Σημειώνεται επίσης, ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών δείχνει μειωμένη εμπιστοσύνη στην καλή πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς εν μέσω του πιο αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο μέσος όρος όσων «βλέπουν» αύξηση των τιμών των μετοχών στη Wall Street σε σχέση με την περσινή χρονιά έχει πέσει στο χαμηλό 35,2%.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Daniel: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους πληγέντες – Έως €4.000 η πρώτη αρωγή (vid)

Το μήνυμα της «αναπόφευκτης» παραίτησης Βαρβιτσιώτη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα

Τράπεζα της Αγγλίας: Συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων θέλουν τα «γεράκια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ