Bank run. Υψηλότερα επιτόκια από την κεντρική τράπεζας. Πιστωτικό ρίσκο. Κίνδυνος ύφεσης. Οι επενδυτές κλήθηκαν να «χωνέψουν» πολλαπλά σοκ τις τελευταίες ημέρες. Το να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις μαζί, μάλλον μοιάζει αδύνατο, όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, σε νέο δημοσίευμα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB)

Για τους «ταλαιπωρημένους» traders, το πρόβλημα είναι ότι ενώ μία απειλή υποχωρεί, μία άλλη παίρνει κατευθείαν τη θέση της. Η οικονομία είναι υπερβολικά «θερμή» και κινδυνεύει να «σκάσει» από την οικονομική πίεση.

Τη μία μέρα οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύονται καθώς η ανησυχία για τον πληθωρισμό εντείνεται, την επόμενη πέφτουν κατακόρυφα καθώς οι οικονομικές δοκιμασίες των χωρών «πείθουν» τους επενδυτές ότι η Fed θα κάνει πίσω και θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες υπονομεύουν την προοπτική της ανάπτυξης.

«Την επόμενη εβδομάδα είναι αδύνατο να τοποθετηθεί κανείς» δηλώνει ο Τζιμ Μπιάνκο της Bianco Research. «Αυτό που θέλουν οι μετοχές είναι να μην υπάρξει “μετάδοση” και η Fed να κάνει πίσω στην αύξηση των επιτοκίων. Θα πάρουν το ένα ή το άλλο, όχι και τα δύο».

Σε μια εβδομάδα, η οποία στιγματίστηκε από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν τη υψηλότερη διήμερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τέτοια «τραύματα» έχουν τη συνήθεια να αναγκάζουν τα κερδοσκοπικά funds σε οπισθοχώρηση, ιδίως σε μια οικονομία όπου η Fed κατέστησε το σορτάρισμα των ομολόγων μια δημοφιλή συναλλαγή.

Εκτός από τον αντίκτυπο στους κερδοσκόπους, οι διακυμάνσεις των κρατικών ομολόγων αποτελούν ανησυχητικά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Bespoke Investment Group, δείχνουν ότι σε σχεδόν 50 χρόνια ιστορίας, οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων έχουν σημειώσει διήμερη πτώση 45 μονάδων βάσης άλλες 79 φορές. Με δύο εξαιρέσεις, το 1987 και το 1989, όλα αυτά τα «επεισόδια» συνέβησαν είτε κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης είτε σε απόσταση έξι μηνών απ’ αυτήν.

2-Year Yield Drops

Παρότι μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η κατάρρευση της SVB προμηνύει έναν διάχυτο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, οι επενδυτές προτίμησαν να μην περιμένουν. Έτσι, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 4,6% σε πέντε συνεδριάσεις, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο. Οι τραπεζικές εταιρείες δε, σημείωσαν βουτιά 8,5%.

Η αναταραχή στις μετοχές, μάλιστα, εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν εντονότερη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί. Ένα σημείωμα από την Goldman Sachs ανέφερε ότι σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, η Πέμπτη και η Παρασκευή ήταν ένα «8» όσον αφορά την φρενίτιδα των πελατών. Η τοποθέτηση των πελατών έτεινε πτωτικά, ιδίως στις τράπεζες, με τα hedge funds και τους παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων να περικόπτουν τις θέσεις τους εν μέσω των δοκιμασιών της SVB.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο και εν όψει τόσο των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ (14 Μαρτίου) όσο και της συνεδρίασης της Federal Reserve (21-22 Μαρτίου), η πραγματοποίηση μεγάλων «στοιχημάτων» στις μετοχές ή σε οποιοδήποτε άλλο ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο απαιτεί… ισχυρό σθένος.

Διαβάστε ακόμα 

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα)

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)