(Τελευταία ενημέρωση – 15:45)

Συνθήκες έντονης μεταβλητότητας επικρατούν σήμερα (11/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το αρχικά θετικό κλίμα να ανατρέπεται. Το «κύμα» πωλητών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφήνει το αποτύπωμά του και στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε πτωτικό έδαφος, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανόδους.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (11/6), ο ΓΔ υποχωρεί κατά -0,32% και διαπραγματεύεται στις 1.454,11 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.453,39 (χαμηλό ημέρας) και των 1.472,44 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πτώση άνω του -1% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank και την Eurobank να υφίστανται τις ισχυρότερες πιέσεις. Μεταξύ άλλων, υποχωρούν σημαντικά ο ΟΠΑΠ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κέρδη άνω του +2% για την Cenergy Holdings, η οποία οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στη Γαλλία, μετά το σοκ από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Κόντρα στο ρεύμα πήγε αρχικά το Χ.Α., που διατήρησε το θετικό του πρόσημο, έστω και οριακά, αν και σήμερα συμπαρασύρεται από την γενικότερη τάση.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδεικνύει ανθεκτικότητα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Το μομέντουμ παραμένει θετικό και αυτό φαίνεται από την αντίδραση στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου (οι πέντε ανοδικές), όπου επιχειρείται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από το δεύτερο μισό του «κόκκινου» Μαΐου.

Οι αγορές αφήνουν πλέον πίσω τους τις ευρωεκλογές και στρέφουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, όπου πρόκειται να ανακοινωθούν κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με την πρώτη μείωση να αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Σε εγχώριο επίπεδο, οι επενδυτές περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar, τον ενεργειακό κολοσσό με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κοντά στα 20 ευρώ ανά μετοχή έχει «κλειδώσει» η συμφωνία, κατά την οποία η Masdar θα αποκτήσει σε πρώτη φάση το 56% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των υπόλοιπων μετοχών.

Η εικόνα στα μισά της συνεδρίασης

Για πέμπτη διαδοχική ημέρα διευρύνουν το σερί τους οι μετοχές των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά +0,33% στις 1.316,24 μονάδες και ο FTSE 25 κινείται ανοδικά κατά +0,22% στις 3.553,78 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) συνεχίζει το πτωτικό σερί του για τέταρτη ημέρα, χάνοντας -0,05% στις 2.320,82 μονάδες.

Στα 28,983 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να αγγίζει τα 4,135 εκατ. ευρώ. Τζίρο 6,529 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 101,327 δισ. ευρώ. Κέρδη σημειώνουν 45 μετοχές, έναντι 34 που υποχωρούν και 22 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκάθαρα ανοδική κατεύθυνση με κέρδη +0,82% στα 8,398 ευρώ. Η Eurobank ενισχύεται κατά +0,14% στα 2,167 ευρώ, η Πειραιώς κινείται οριακά ανοδικά κατά +0,03% στα 3,826 ευρώ, ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά -0,31% στο 1,618 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Cenergy Holdings διαπραγματεύεται στο +2%, μία «ανάσα» μακριά από τα 9,4 ευρώ, που συνιστούν νέο record high. Ενισχύονται, επίσης, σημαντικά η ΔΕΗ και η Motor Oil και ακολουθεί η Quest Συμμετοχών κοντά στο +1%. Αντίθετα, πτώση άνω του -1% καταγράφουν η Σαράντης και η ΕΥΔΑΠ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του +1% για την Lavipharm και την ΑΒΑΞ, προσεγγίζει το +1% η Κρι Κρι, ενώ η Πλαστικά Θράκης υποχωρεί πάνω από -1%.

Ανοδικό comeback και τετραήμερο ράλι στο Χ.Α. – «Έλαμψε» η Eurobank

Με αλλαγή σκηνικού και επικράτηση των αγοραστών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (11/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου αρχικά όλα έδειχναν ότι η Αθήνα θα συντονιζόταν με τις πτωτικές τάσεις των διεθνών αγορών, στον απόηχο του πολιτικού «σεισμού» που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές. Ωστόσο, η εγχώρια αγορά έβγαλε άμυνες και έκλεισε σε ανοδικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική μέρα. Από τις 4 Ιουνίου και το χαμηλό ενάμιση μήνα (1.424,69 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει συνολικά +2,4%.

Για άλλη μία φορά οι τράπεζες έβαλαν «πλάτη», στην τέταρτη σερί συνεδρίαση με άνοδο μεγαλύτερη του +1%, έχοντας ενισχυθεί συνολικά κατά +6,18% στην εξεταζόμενη περίοδο. Το χθεσινό γύρισμα του τραπεζικού δείκτη ήταν εντυπωσιακό, καθώς βρέθηκε να υποχωρεί έως και -2,11%, αλλά τελικά έκλεισε στο +1,22%. Τετραήμερο ράλι και για τον FTSE 25, με τα κέρδη του να ανέρχονται στο +3,05%. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολουθεί ο Mid Cap, ο οποίος κατέγραψε αισίως την τρίτη διαδοχική του πτώση, με σωρευτικές απώλειες της τάξης του -0,81%.

Οι buyers εστίασαν χθες σχεδόν αποκλειστικά στην Eurobank, «ανεβάζοντάς» την κατά +3% στα 2,164 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 2,165 ευρώ. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων 8,5 και πλέον ετών και συγκεκριμένα από τις 18 Νοεμβρίου 2015, όταν είχε φθάσει έως τα 2,3 ευρώ. Η μετοχή «τρέχει» με +6,6% στο 4ήμερο και η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει πλέον το ορόσημο των 8 δισ. ευρώ, ούσα η δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο +34,41% η άνοδός της μέσα στο 2024.

Στους ρυθμούς της επικείμενης πώλησής της στην Masdar κινείται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία έκλεισε στα 18,85 ευρώ και σε υψηλό 11μήνου (κλείσιμο 12ης Ιουλίου στα 18,91 ευρώ). Χθες «άγγιξε» και τα 19 ευρώ στα υψηλά ημέρας, με τα κέρδη της από τις αρχές της φετινής χρονιάς να διαμορφώνονται στο +18,55%. Με κεφαλαιοποίηση 2,226 δισ. ευρώ ξεπερνά τη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,731 δισ. ευρώ), η οποία «φλέρταρε» με τα δικά της πολυετή ρεκόρ, φτάνοντας έως και τα 17 ευρώ.

Στα 25,7 ευρώ και σε χαμηλό 4 μηνών βρέθηκε η Motor Oil, η οποία έχει χάσει 1 ευρώ το τελευταίο διήμερο, που ισοδυναμεί με -3,75%. Αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο τα 25,42 ευρώ της 5ης Φεβρουαρίου. Τα φετινά κέρδη της μετοχής έχουν περιοριστεί στο +8,16% κι ενώ πριν από τρεις εβδομάδες είχε «χτυπήσει» το ιστορικό υψηλό των 28,56 ευρώ (23/5). Από τότε έχει υποχωρήσει συνολικά κατά -10,01%. Στα 2,847 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.

Σε χαμηλό έτους έκλεισε η Ελλάκτωρ και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Δεκεμβρίου 2023, όταν είχε βρεθεί στα 2,345 ευρώ. Με την έναρξη του Ιουνίου, ο τίτλος «φλέρταρε» με τιμές υπό των 2,45 ευρώ και τελικά βρέθηκε τη Δευτέρα στα 2,435 ευρώ, σημειώνοντας ημερήσια πτώση -1,62%. Υποχωρεί κατά -4,51% φέτος και αποτιμάται στα 847 εκατ. ευρώ.

Η Τεχνική Ολυμπιακή έκλεισε χθες στα 2,55 ευρώ, που είναι χαμηλό έτους. Ειδικότερα, πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τα 2,52 ευρώ της 5ης Δεκεμβρίου 2023. Η μετοχή έχει διολισθήσει κατά -1,92% τις τελευταίες δύο ημέρες και κατά -5,2% εντός του 2024. Ενδοσυνεδριακά, έχει φτάσει μέσα στη φετινή χρονιά (16/4) έως και τα 2,49 ευρώ. Στα 103,768 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.

«Αλματώδης» η πορεία της ΕΚΤΕΡ το τελευταίο διήμερο, καθώς μετά το +8,4% της περασμένης Παρασκευής ακολούθησε το χθεσινό +7,75%. Με αυτό τον τρόπο, ο τίτλος «απογειώθηκε» από τα 3,93 ευρώ στα 4,59 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 23 και πλέον ετών. Αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο τα 4,66 ευρώ της 19ης Μαρτίου 2001! Πάντως, ενδοσυνεδριακά, η ΕΚΤΕΡ έχει «αγγίξει» φέτος επίπεδα ακόμη και άνω των 4,7 ευρώ. Θετικά για τη μετοχή λειτουργεί το stock split (διάσπαση μετοχών) με αναλογία δύο νέες μετοχές προς μία παλιά, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί στη ΓΣ της 28ης Ιουνίου. Η κατασκευαστική εταιρεία αποτιμάται στα 51,637 εκατ. ευρώ.

Νέα ρεκόρ στην Wall Street – «Βουτιά» στην ευρωπεριφέρεια

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε τη Δευτέρα στην Wall Street, στο ξεκίνημα μίας κρίσιμης εβδομάδας καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve για τα επιτόκια. Η αισιοδοξία συνοδεύθηκε από νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 και τον Nasdaq. Ήπια διορθωτικές τάσεις αναμένονται σήμερα, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των δεικτών της Wall Street.

Οι traders στις ευρωαγορές αφήνουν πίσω τους σταδιακά το σοκ των ευρωεκλογών, εστιάζοντας περισσότερο στις ΗΠΑ και τις κρίσιμες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Συνεχίζουν, ωστόσο, να κινούνται σε πτωτική τροχιά, με την ευρωπαϊκή περιφέρεια (Ιταλία, Ισπανία) να διολισθαίνει περισσότερο από -1%. Μεικτά πρόσημα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας. «Βουτιά» άνω του -1% για τις αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Πάρτι» με τα call center στην αγορά ηλεκτρισμού

Μεγάλου: «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις πιο αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη»

Αστέρας Βουλιαγμένης: Nέα εταιρεία από την Apollo Investment – Ο σκοπός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ