(last update 15.02) Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την κατάσταση στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, οι traders έχουν το βλέμμα στραμμένο και στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται το «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» της Morgan Stanley. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,70% και διαμορφώνεται στις 911,23 μονάδες, χάνοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (917,64 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 910,65 έως 916,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 21 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τη διόρθωση από τα υψηλά επταμήνου, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται στο -1,46% και τις 651 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποχωρεί στο -3% και το 1,423 ευρώ. Κατά περίπου 1,5% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,76 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, παράλληλα, περιορίζεται στο -1,3% και τo 1,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,9% και το 1,03 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,91% 1,0305 ευρώ 
  • Eurobank -1,32% 1,0825 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,47% 3,764 ευρώ 
  • Πειραιώς -3,03% 1,422 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,74% και 2.216 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς καταγράφει πτώση στο -1,4% και τα 6,6 ευρώ. Απώλειες κατά 2,6% παρουσιάζει και η μετοχή της Σαράντης. Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Lamda Development χάνουν από τουλάχιστον 0,8%, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ συρρικνώνονται κατά 0,7%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΠΑΠMotor Oil κερδίζουν από 0,5% και ενισχύονται στα 12,9 και στα 18,5 ευρώ, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,62% και 1.379 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζei στο -1,8% και τα 3,1 ευρώ, με τη μετοχή της Entersoft να διαπραγματεύεται στο -3,6% και τα 3,7 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 71 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Στο Λονδίνο τα βλέμματα 

Η προσοχή των επενδυτών είναι, αναμφίβολα, στραμμένη στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται το πρώτο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη Morgan Stanley, παρουσία μάλιστα και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια. Στόχος είναι, εξάλλου, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας.  

Στη λίστα των εταιρειών που συμμετέχουν στο συνέδριο, συγκαταλέγονται οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, TITAN, VIOHALCO, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Intracom, Intralot, Lamda Development, αλλά και οι μη εισηγμένες Preoplecert και Noval Properties ΑΕΕΑΠ.  

Το «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» λαμβάνει χώρα σε μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη άνω του 6% στο τελευταίο 30ήμερο, με το «ισοζύγιο» από τις αρχές του έτους να είναι θετικό κατά περίπου 3%. 

Αυτό, φυσικά, προσφέρει ορισμένα περιθώρια για κατοχύρωση των κεκτημένων, με αποτέλεσμα οι πωλητές να προχωρούν σε ήπιου εύρους ρευστοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν απουσιάζουν και οι νέες αγοραστικές κινήσεις, δεδομένων των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου και του 9μήνου.  

Την ίδια στιγμή, επιπλέον ώθηση παρέχουν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με την αμερικανική Federal Reserve -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων.    

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα.     

Σ’ αυτές τις ανησυχίες θα πρέπει να προστεθεί αισίως και ο παράγοντας Κίνα, καθώς τα διαδοχικά lockdowns και η επιμονή στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid έχουν πυροδοτήσει -πέραν της οικονομικής επιβράδυνσης- κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,65% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,70%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,73%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,60% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,94%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν πτώση κατά έως 150 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κατρακλούν στο χαμηλότερο σημείο από το 2021, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -2,6% και τα 74,29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -2,8% και τα 81,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, ανέρχεται στο +0,32% και τα 1.759 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

O λεπτότερος ουρανοξύστης στον κόσμο βλέπει το Central Park της Νέας Υόρκης από τα 435 μέτρα

Τι έχουν πάθει οι Ελληνες με τις Μαλδίβες; 12 ξενοδοχεία σε έναν προορισμό που ζει δόξες