Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σε θετικό τόνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street με όλους τους βασικούς δείκτες να μετρούν κέρδη για την εβδομάδα, την τρίτη συνεχόμενη καλή εβδομάδα για την αγορά, με φόντο τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα και το αισιόδοξο σήμα που έστειλε η Fed.

Στο ταμπλό ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,50% ή 176 μονάδες φτάνοντας τις 35.459, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,99% στις 4.582 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,90% στις 14.316 μονάδες.

Για την εβδομάδα, o Dow μέτρησε κέρδη ύψους 0,7%, έχοντας μάλιστα καταφέρει να διαγράψει ένα θεαματικό ανοδικό σερί 13 συνεδριάσεων, για πρώτη φορά από το 1987. Λίγο καλύτερες επιδόσεις για τον S&P 500 που κέρδισε 1%, ενώ περίπου 2% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών που είναι ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Federal Reserve επιβεβαίωσε την εικόνα αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων παρουσιάζοντας νέα υποχώρηση και μάλιστα καλύτερη των προβλέψεων από το 4,6% στο 4,1% σε ετήσια βάση, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο του από τον Οκτώβριο του 2021.

Είναι το είδος των ειδήσεων που περιμένει η Fed μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και κυρίως το αν θα τολμήσει να «πατήσει» οριστικά φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων. Άλλωστε, ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του την Τετάρτη επεσήμανε πως το Σεπτέμβριο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, τόσο νέα αύξηση όσο και παύση, αναλόγως με τη ροή των στοιχείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η παρέμβαση της Τετάρτης, με μετριοπαθή αύξηση 25 μονάδων βάσης που διαμόρφωσε το επιτοκιακό εύρος στο 5,25% με 5,50%, θα είναι και η τελευταία.

Στο μεταξύ και η ροή της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου κυλά απρόσμενα καλά, με τις περισσότερες εταιρείες να ξεπερνούν τις προβλέψεις δίνοντας ώθηση στις μετοχές τους. Από τις 254 επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 51% ξεπέρασε τις προσδοκίες σε επίπεδο κερδών και το 63% σε επίπεδο εσόδων.

Ανάμεσα τους η Procter&Gamble, η Intel που επέστρεψε σε κέρδη μετά από δύο ζημιογόνα τρίμηνα και η Roku.

Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Ford Motor, καθώς η εταιρεία ναι μεν ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα, αλλά προειδοποίησε πως η μετάβαση της προς την νέα εποχή της ηλεκτροκίνηση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο προσαρμογής, προκαλώντας και επιπλέον κόστος.

Πάντως, τα προβλήματα της Ford στον κλάδο των EV ήταν καλή εξέλιξη για τις ανταγωνιστικές της στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να παρουσιάσουν κέρδη σήμερα. Ανάμεσα τους η Tesla, η Lucid Group και η Nikola. Ειδικά η κινεζική Xpeng είχε έναν ακόμη καλό λόγο να επιδοθεί σε ένα μίνι ράλι με κέρδη της τάξεως του 15%, την αναβάθμιση της από την Jefferies.

Καλή μέρα είχαν και οι Big Tech, όπως φάνηκε κι από την τελική επίδοση του Nasdaq, με τις Alphabet, Amazon, Netflix και Meta να οδηγούν την ανοδική τροχιά του.

Διαβάστε ακόμα

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Ενισχύει την παρουσία της στο Χ.Α. η πληροφορική – Δύο μετατάξεις και προοπτική νέων εισαγωγών (pic)

Τράπεζες: Στο «φως» οι επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ – Πάνω από τη βάση με… ατού τα εμπορικά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ