Σημαντικά χρήματα στην Chevron φαίνεται ότι έχει επενδύσει η Berkshire Hathaway του μεγαλο-επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος βλέπει στην ενεργειακή εταιρεία μια μεγάλη ευκαιρία για εύκολα και γρήγορα κέρδη. 

Και γι’ αυτό τον λόγο, όπως απέδειξαν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2022, ο 91χρονος Αμερικανός (με περιουσία 124 δισ. δολάρια) αποφάσισε να αυξήσει την επένδυση του στα 25,9 δισ. δολάρια έναντι μόλις 4,5 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2021.

Εν ολίγοις, πέντε φορές πάνω σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Αποτέλεσμα είναι, αυτή τη στιγμή, η Chevron να αποτελεί το 4ο μεγαλύτερο στοίχημα του Μπάφετ.

Φυσικά, η συγκεκριμένη κίνηση δεν ήρθε… ουρανοκατέβατα. Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει ράλι άνω του 30% από τις αρχές του 2022, χάρη στην αύξηση των ενεργειακών τιμών, κάτι που σημάνει περισσότερα έσοδα για τις εταιρείες.

Ο ενεργειακός κλάδος, άλλωστε, έχει αναδειχθεί στον μεγάλο νικητή του έτους, με τον σχετικό δείκτη να κερδίζει 35%. Την ίδια στιγμή, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 χάνει 13%.  Εξίσου υψηλές είναι και οι μερισματικές αποδόσεις, με τις ενεργειακές εταιρείες να προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 4,7% έναντι μόλις 1,5% των εταιρειών του S&P 500. Η Chevron δε, δίνει μέρισμα 3,6%.  

Πάντως, η εν λόγω εταιρεία δεν ήταν η μοναδική στην οποία έκανε… «like» ο Μπάφετ κατά το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς ο «γερόλυκος» της Wall Street αγόρασε μετοχές αξίας 7 δισ. δολαρίων και στην Occidental Petroleum.  Συνολικά, η έκθεση της Berkshire στον πετρελαϊκό τομέα ξεπερνάει τα 40 δισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, η Apple εξακολουθεί να διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ, ο οποίος διατηρεί μετοχές αξίας 159 δισ. δολαρίων στον τεχνολογικό κολοσσό. Η Bank of America και η American Express έπονται στη 2η και στην 3η θέση, με μετοχές αξίας 42,6 και 28,4 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάφετ είχε πρωτο-επενδύσει στη Chevron στο γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ οι αναλυτές δεν αποκλείουν να αυξήσει έτι περισσότερο την έκθεση στην εταιρεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Διαβάστε επίσης:

Taxisnet: 80.000 ζευγάρια αναζητούν… κλειδάριθμο – Περιθώριο 2 μηνών

Καταπατημένα: Το σχέδιο που «σώζει» 100.000 ιδιοκτήτες και funds – «Ξεμπλοκάρουν» μεγάλες επενδύσεις

Sani/Ikos: Ο διεθνής όμιλος με το ελληνικό DNA ταξιδεύει σε Ισπανία – Πορτογαλία (pics)