(Upd) Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρωινή απόπειρα ανοδικής κίνησης αποτέλεσε γρήγορα παρελθόν, ενόσω η αγορά οδεύει πρόσω ολοταχώς για την 6η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στα θετικά επιχειρηματικά νέα (π.χ. deal και δημόσια πρόταση στην Ελλάκτωρ), τα οποία έρχονται να «αμβλύνουν» την ευρεία έλλειψη διάθεσης για ρίσκο. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,89% και διαμορφώνεται στις 859,01 μονάδες, χάνοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. (866,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 858,46 έως 869,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος δεν καταφέρνει να διατηρήσει το ανοδικό ξεκίνημα και υποχωρεί εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, καθώς βρίσκεται στο -0,59% και τις 579,88 μονάδες (νέο χαμηλό δύο μηνών). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία μειώνεται κατά 1,7% και οπισθοχωρεί στο ψυχολογικό όριο του 0,9 ευρώ. Στο -1,3% διαπραγματεύεται και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στο 0,99 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αντίθετα, κερδίζει 0,7%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0% 0,996 ευρώ 
  • Eurobank -1,74% 0,902 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,72% 3,355 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,34% 1,252 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,86% και 2.073 μονάδες), η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάσσεται κατά 14,5% και φθάνει στο 1,70 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από την τιμή της δημόσιας πρότασης των Ολλανδών του Reggeborgh (1,75 ευρώ). Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία φέρεται να βρίσκεται κοντά σε deal εξαγοράς από την αυστραλιανή Macquarie. Από εκεί και πέρα, όμως, τα στηρίγματα στον Γ.Δ. είναι ελάχιστα, καθώς οι μετοχές των Coca – Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Quest Συμμετοχών, Mytilineos και ΟΛΠ χάνουν τουλάχιστον 2%. Κατά 1,9% υποχωρεί και η μετοχή της Motor Oil, η οποία επιστρέφει στα επίπεδα των 15 ευρώ -κίνηση απολύτως λογική, μετά την εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ αλλά και την απόκτηση της Άνεμος. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,14% 1.407 μονάδες), η μετοχή της Reds ξεχωρίζει στο +7,4% και τα 2 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης να ακολουθούν στο +5% και στο +3%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Profile διολισθαίνει κατά 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 26 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Εταιρικά αποτελέσματα, Ελλάκτωρ και MSCI

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως γίνεται αντιληπτό από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, διατηρείται σε αρνητικά τροχιά, δίνοντας συνέχεια στην καθοδική πορεία, η οποία έχει «φάει» όλα τα κέρδη του 2022. Ας σημειωθεί ότι το ισοζύγιο από την έναρξη του έτους είναι πλέον αρνητικό (-3%), με τις τράπεζες να χάνουν σχεδόν 10% μέσα στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις. 

Η αισθητή μείωση της διάθεσης για ρίσκο, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, του γεωπολιτικού ρίσκου, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έχει ήδη επηρεάσει -και συνεχίζει να επηρεάζει- τη ρηχή αγοράς της Ελλάδας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις, σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης των κερδοφόρων θέσεών τους. 

Ωστόσο, η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει εξελίξεων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην -έστω και οριακή- βελτίωση του κλίματος. Χαρακτηριστικά, η δημόσια πρόταση των Ολλανδών για την Ελλάκτωρ (στο 1,75 ευρώ), σε συνέχεια του deal μεταξύ των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έρχεται να τονώσει το ενδιαφέρον για τον κατασκευαστικό / ενεργειακό κλάδο, δίνοντας την ευκαιρία για βελτίωση των αποτιμήσεων. 

Την ίδια ώρα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η νέα «φουρνιά» εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, ενώ την Πέμπτη περιμένουμε τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos, οι οποίες περιμένουν καρτερικά στην… ουρά για να προστεθούν στον βασικό δείκτη.  

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με πρώτες στηρίξεις τις 860 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις τις 900 μονάδων. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν κι από το κλίμα στο εξωτερικό.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,9% και τις 421 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,5%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,7% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,72%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,85%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα -επίσης- καθοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι διεθνείς τιμές παραμένουν στα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,5% (108,16 δολάρια ανά βαρέλι) και τα συμβόλαια Brent στο -1,3% (110,92 δολάρια ανά βαρέλι). Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,8% και τα 1.868 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Το deal της Ελλάκτωρ, οι λέοντες και οι ύαινες, η γαλλική ελίτ των μπίζνες στην Αθήνα, ο Κρητικός με την Αρτόπολις και η Prodea

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)

Ενεργειακό πακέτο: Φρένο στην ακρίβεια από τον Αύγουστο μετά τα νέα μέτρα