ΑΓΟΡΕΣ

Aνοδικά η Wall Street μετά το σήμα της Fed για τα επιτόκια (upd)

Οι αμερικανικοί δείκτες προέρχονται από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις - Αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% παρέμειναν τα αμερικανικά επιτόκια

(Last upd 22:05) Σε θετικό έδαφος βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη σημερινή συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσιάσει άνοδο 437 μονάδων ή 1,2% στις 37.015 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται στο +1,32% και τις 4.706 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,38% και τις 14.734 μονάδες.

Στάση αναμονής για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κράτησε το συμβούλιο της Federal Reserve, κρίνοντας έτσι πως η μέχρι τώρα περιοριστική νομισματική πολιτική αποφέρει καρπούς στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του πληθωρισμού, όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο. Παράλληλα, ωστόσο, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις για το outlook της νέας χρονιάς, που θα φέρει αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής και πολλαπλές περικοπές επιτοκίων.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μεταξύ άλλων επανέλαβε τη δέσμευση για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Οι επενδυτές, εδώ και αρκετές εβδομάδες, προεξοφλούν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι εφικτή από την προσεχή άνοιξη, και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση είτε του Μαρτίου είτε του Απριλίου.

Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός ήδη βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής σύγκλισης με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον ετήσιο δείκτη τιμών του Νοεμβρίου έδειξαν επιβράδυνση στο 3,1% από 3,2% τον Οκτώβριο, με τον «δομικό» δείκτη (εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια) να μένει αμετάβλητος στο 4%. Σήμερα, δε, ανακοινώθηκε και ο πληθωρισμός χονδρικής, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται μόλις στο 0,9% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση.

Εφόσον ο επικεφαλής της Federal Reserve επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για ταχύτερη χαλάρωση, τότε αναμφίβολα μετοχές και ομόλογα θα κάνουν νέο ράλι, χάρη στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται η εκδήλωση ρευστοποιήσεων.

Οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε θετικό έδαφος εδώ και τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να φθάνουν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Από την πλευρά του, ο Nasdaq «φιγουράρει» στο υψηλόστο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2022.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά περίπου 1%, μετά την ανάκληση δύο εκατομμυρίων οχημάτων, λόγω προβλήματος στο σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Pfizer κατρακυλά κατά 7%, εξαιτίας της καθοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2023. Αντίθετα, η μετοχή της Roblox ενισχύεται κατά 4,5%, χάρη στη σύσταση «overweight» από τη Wells Fargo.

Διαβάστε ακόμα

Η μάχη των Βρυξελλών, τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς για τη MIG, το γινάτι της Goldair για τον Βόλο και η βουτιά του Attica Group

REX Hotel: «Θρίλερ» σε συνέχειες με νέο σφυρί και στη… μισή τιμή (pics)

Μυτιληναίος: Ανοίγει φτερά στις διεθνείς διασυνδέσεις με έργο που προσθέτει 300 εκατ. στο ανεκτέλεστο συμβάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""