H αγορά κρατικών ομολόγων αναπτύσσεται διαρκώς. Η θέση της ως το μεγαλύτερο τμήμα της ευρύτερης αγοράς χρέους σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται. Το 2023 σηματοδότησε την επιστροφή της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων στα προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά αυτό δεν ισχύει και για ολόκληρο το φάσμα των κρατών-μελών, ορισμένα από τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο των ανησυχιών των δανειοληπτών, όπως αναφέρει και το επίσημο φόρουμ νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων OMFIF.

Σημειωτέον πως το OMFIF αποτελεί ανεξάρτητο οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τις κεντρικές τράπεζες, την οικονομική πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις.

Υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες θα διαμορφώσουν τη συζήτηση για την αγορά κρατικών ομολόγων το 2024, όπως τα σχέδια των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών (MDBs) για την έκδοση υβριδικού κεφαλαίου, η προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των αγορών ομολόγων και οι διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσόμενων αγορών.

Ιδού η σύνοψη 10 θεμάτων στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή φέτος, σύμφωνα με το OMFIF:

Ενίσχυση της ρευστότητας

Δεδομένου ότι η ρευστότητα για τους εκδότες χρέους είναι αδιαμφισβήτητα ο σημαντικότερος στόχος μετά από την αποδοτικότητα του κόστους, η ενίσχυση της ρευστότητας  αποτελεί πάντα προτεραιότητα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν καινοτόμες προσεγγίσεις οι οποίες μελετούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας οι οποίοι έχουν συζητηθεί και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDI). Αυτές περιλαμβάνουν την προσθήκη κινήτρων από τα γραφεία διαχείρισης δημόσιου χρέους, την αναθεώρηση του δείκτη μόχλευσης των τραπεζών και την προσθήκη μη τραπεζικών οργανισμών στη λίστα των πρωτογενών διαπραγματευτών.

Σε δημοσκόπηση των συμμετεχόντων στο ευρωπαϊκό φόρουμ του SDI, το 70% των ερωτηθέντων ανέφερε πως αυτή η τελευταία κίνηση θα ήταν μια καλή ιδέα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. 

Ο ρόλος του βασικού διαπραγματευτή

Οι πιέσεις που δέχεται ο βασικός διαπραγματευτής (primary dealership) δεν είναι μεν κάτι το καινούριο, αλλά η επανεξέταση και η προφορά κινήτρων αποτελούν κάτι το εξαιρετικά σημαντικό για την διατήρηση της βιωσιμότητας του μοντέλου αυτού. Στην έρευνα του SDI όσον αφορά τις προοπτικές του δημόσιου χρέους το 2023, το 45% των εκδοτών από όλο τον κόσμο δήλωσε πως επιθυμεί να παρέχει περισσότερα κίνητρα στους βασικούς διαπραγματευτές.

Αυτό με τη σειρά του είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρότερες τράπεζες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρούν τις υποχρεώσεις τους και να ανταγωνίζονται τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τιμές

Η διαδικασία αξιολόγησης των τιμών έγινε ολοένα και δυσκολότερη για τους μικρότερους δανειολήπτες κρατικού χρέους το 2023 λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Αυτό σημαίνει πως οι εκδότες χρέους θα πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να συνεργαστούν με τις τράπεζες ώστε να ανακαλύψουν λύσεις για το θέμα αυτό.

MDBs και υβριδικά ομόλογα

Η έκδοση υβριδικών ομολόγων από τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (MDBs) προκειμένου να ενισχύσουν τη δυναμική των δανείων τους είναι κάτι το οποίο μελετάται εκ νέου.

Η African Development Bank προετοιμάζει την πρώτη τέτοια συμφωνία στις κεφαλαιαγορές και έχει δεχθεί σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Το σημείο στο οποίο, όμως, έχει «κολλήσει» είναι η τιμή της συναλλαγής. Αναμένεται πως οι MDBs θα διαπραγματευτούν ένα επίπεδο το οποίο θα ωφελεί τις ίδιες αλλά και τους επενδυτές το 2024.

Πράσινο premium

Το λεγόμενο και «greenium» της προσφοράς «πράσινων» ομολόγων κατέγραψε μείωση το 2023 και αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση το 2024 σε περίπου ίδια επίπεδα με τα συμβατικά ομόλογα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η έκδοση πράσινων ομολόγων της Ε.Ε. θα υπαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό το greenium στην αγορά SSA, δεδομένου του ποσού του οποίου εκδίδει με αυτή τη μορφή.

Ωστόσο, η μείωση του greenium δεν θα πρέπει να αποτελέσει μεγάλη ανησυχία, δεδομένου πως δεν θεωρείται πλέον βασική προτεραιότητα για τους εκδότες.

Στάτους κβο

Η Ε.Ε. επιθυμεί να γίνει ομόφωνα αποδεκτή ως sovereign δανειολήπτης και προχωρά συνεχώς στη λήψη βημάτων προς την επίτευξη αυτού του στάτους κβο. Η Ε.Ε. πέτυχε πέρυσι ορισμένα ορόσημα στην προσπάθειά της αυτή, ενώ φέτος θα προχωρήσει στη λήψη περισσότερων βημάτων όπως η καθιέρωση διευκόλυνσης επαναγοράς για τους διαπραγματευτές της έτσι ώστε να έχουν προσωρινή πρόσβαση σε τίτλους της Ε.Ε. σε περίπτωση έλλειψης.

Παράλληλα, τα σχέδια για μία προθεσμιακή αγορά θα ενισχυθούν εκ νέου όσο η ρευστότητα συνεχίζει να βελτιώνεται για τα ομόλογα της Ένωσης.

Βελτίωση των υποδομών

Αναμένεται πρόοδος στις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς ομολόγων, όπως η αυτοματοποίηση και η τυποποίηση της τεκμηρίωσης. Οι διαδικασίες ροής εργασιών ταυτοποιήθηκαν ως η μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων σύμφωνα με την έρευνα του SDI όσον αφορά τις υποδομές της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η τυποποίηση των νομικών εγγράφων και των διαδικασιών του βιβλίου εντολών επισημάνθηκαν ως τρόποι για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις προ-διαπραγματευτικές διαδικασίες.

Ψηφιακά ομόλογα

Τα ψηφιακά ομόλογα, όμως, δεν πρόκειται να γίνουν κάτι το κοινότυπο λόγω της έλλειψης κοινού προτύπου τόσο στην τεχνολογία όσο και στη δομή των συναλλαγών αυτών.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν εστιαστεί στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας με βάση την τρέχουσα τεχνολογία και όχι στη βελτίωση της τεχνολογίας αυτής καθαυτής.

Αυτό είναι εμφανές και από τα αποτελέσματα της έρευνας του SDI για τις υποδομές της αγοράς, όπου μόνο το 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως επιθυμούν να υιοθετήσουν την τεχνολογία blockchain ή distributed ledger στην έκδοση χρέους. 

«Λαικά» ομόλογα

Τα ομόλογα λιανικής αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο όσον αφορά τα προγράμματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους πέρυσι. Η έκδοση των εν λόγω ομολόγων αποτέλεσε έναν τρόπο για να επωφεληθούν από την αύξηση των αποδόσεων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των λιγότερο ελκυστικών επιλογών οι οποίες προσφέρονται στους καταναλωτές από τις τράπεζες.

Αν και το Βέλγιο εξέδωσε το μεγαλύτερο «λαϊκό ομόλογο» στην Ευρώπη, πρόκειται να περιορίσει το ποσό της έκδοσης φέτος ενώ άλλα γραφεία διαχείρισης χρέους (DMOs) δεν έχουν πειστεί όσον αφορά την ανάγκη ειδικής στρατηγικής για τα ομόλογα αυτά.

Αναδιάρθρωση χρέους

Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί ποτέ μία εύκολη υπόθεση και το 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το πλαίσιο του γκρουπ των G20 πολλές φορές κατηγορείται για τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις του, γεγονός το οποίο δεν εμπνέει ελπίδες για άλλα κράτη με αναπτυσσόμενες αγορές φέτος.

Υπήρξαν, ωστόσο, ορισμένα θετικά νέα όσον αφορά τα debt-for-nature-swaps φέτος, με το Εκουαδόρ να σφραγίζει την μεγαλύτερη τέτοιου είδους συναλλαγή μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα-κλειδιά – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο (πίνακες)

Γαλλία: Ποιο σούπερ μάρκετ σταματά να πουλά προϊόντα PepsiCo για «απαράδεκτες αυξήσεις στις τιμές»

Υπερδιπλασιάστηκαν οι ναύλοι για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ