Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη μετά τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25% – 5,50% (δηλαδή σε υψηλό 22 ετών) επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένεται να υπάρξει άλλη μία αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed έχει διανύσει πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει ορατός στην οικονομία ο πλήρης αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει περισσότερες από 220 μονάδες, έχασε 76 μονάδες ή 0,22% πέφτοντας στις 34.440 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,94% και διαμορφώθηκε στις 4.402 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 1,53%, κλείνοντας στις 13.469 μονάδες.

Ανάμεσα στις νέες προβλέψεις που ανακοίνωσε η Fed, αναφέρεται ότι το 2024 τα επιτόκια θα υποχωρήσουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έναντι εκτιμήσεων για μία ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να πορεύεται με προσεκτικά βήματα, ενώ επισήμανε ότι η Fed δεν είναι ακόμη απολύτως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η επιστροφή στον στόχο του 2% απέχει ακόμη αρκετά.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι μια ομαλή προσγείωση στην οικονομία είναι πιθανή, αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε από τα πρόσφατα υψηλά 16ετίας, καθώς μειώθηκε στο 4,373%, ενώ σε υψηλό 17 ετών βρέθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, για να διαμορφωθεί στο 5,157%.

Απώλειες 1% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό WTI να υποχωρεί στα 90,27 δολάρια το βαρέλι και το brent στα 93,20 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,21%. Οι ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια έριξαν οριακά την τιμή του χρυσού, ο οποίος έκλεισε στα 1.952 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο ταμπλό, στο +3,09% έκλεισε η μετοχή της Pinterest, μετά τις θετικές προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων. Η μετοχή της Instacart, η οποία την Τρίτη έκανε ντεμπούτο στη Wall Street κλείνοντας με άνοδο 12,3%, υποχώρησε κατά 10,68%. Τέλος, η μετοχή της Bausch Health ενισχύθηκε κατά 8,03%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε buy από την Jefferies.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Και νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί – Πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός

Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις

Από τη Ρωσία με… χρυσάφι: Σε ποια χώρα πάει ο χρυσός μετά τις δυτικές κυρώσεις (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ