Τελευταίο upd: 22.00

Σε θετικό έδαφος κινούνται πλέον και οι τρεις δείκτες στη Wall Street, έχοντας ξεκινήσει τη συνεδρίαση με μεικτά πρόσημαστον απόηχο του χθεσινού ρεκόρ που κατέγραψε ο Nasdaq.

Αυτήν την ώρα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,19% στις 39.068 μονάδες, παρότι ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες σχεδόν του ίδιου μεγεθους.  Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,78% στις 5.136 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει την ισχυρότερη άνοδο κατά 1,18% φτάνοντας στις 16.278 μονάδες.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται έπειτα από μια υποτονική συνεδρίαση, στην οποία οι δείκτες κατάφεραν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος λίγη ώρα πριν το τέλος και κλείνοντας άλλον έναν μήνα κερδών, παρά τις αναταράξεις που σημειώθηκαν και τον προβληματισμό για το αν το ράλι των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσει να συνεχιστεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο με κέρδη 5,2%, ο S&P 500 στο +4,6%, ενώ ο Dow Jones προσθέτοντας 1,8% και επιτυγχάνοντας το πρώτο θετικό σερί τεσσάρων μηνών μετά τον Μάιο 2021. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε επίπεδο εβδομάδας θα βρεθεί στο -0,4%, ενώ οι Nasdaq και S&P 500 ετοιμάζονται για την 7η εβδομάδα κερδών, καθώς ενισχύονται κατά 0,6% και 0,2% αντίστοιχα.

«Εξακολουθούμε σταθερά να βρισκόμαστε στο αντιπληθωριστικό ‘στρατόπεδο’ και πιστεύουμε ότι η Fed θα αναγκαστεί μέχρι τον Ιούνιο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια», ανέφερε σε σημείωμα ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli. Εξάλλου, σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο αξιωματούχος της Fed Ράφαελ Μπόστιτς επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι.

Από χθες οι επενδυτές αποτιμούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου που ανακοινώθηκαν και δείχνουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Όπως ανακοινώθηκε, ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE, που είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού, παρουσίασε επιβράδυνση 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ, ο γενικός PCE, που περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε 2,4% ετησίως και 0,3% σε επίπεδο μήνα. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνες των αγαθών μειώθηκαν 0,2% σε επίπεδο μήνα και 0,5% σε επίπεδο έτους. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, σημειώθηκε αύξηση 0,5% στον μήνα και 1,4% στο έτος, ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και 4,9% στο έτος.

Στο ταμπλό, διευρύνεται στο 27% το ράλι που σημειώνει η Dell, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα έσοδα δ’ τριμήνου, λαμβάνοντας ώθηση από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάκαμψη στην αγορά υπολογιστών. Βουτιά 23,5% σημειώνει η μετοχή της New York Community Bancorp, η οποία ήδη από τις αρχές του έτους έχει χάσει τουλάχιστον 67%.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ΕΕ – Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη χώρα (γραφήματα)

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα (pics)

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ