Ο «μήνας του μέλιτος» του πλήθους μικροεπενδυτών οι οποίοι το 2021, εν μέσω της πανδημίας, έγιναν γνωστοί κατά τη διάρκεια της «επανάστασης της μαρίδας» στη Wall Street φαίνεται πως τέλειωσε. Το 2022 έχει επιφέρει απώλειες χειρότερες από την υπόλοιπη αγορά, με τους μικροεπενδυτές αυτούς να έχουν -σύμφωνα με τη Morgan Stanley– χάσει όλα τους τα κέρδη.

Η «τρέλα» που ξεκίνησε από την «γενναιοδωρία» της Fed έχει πια σταματήσει λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και τις αναγκαίες αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες έχουν σταματήσει τον επενδυτικό «πυρετό» στις αγορές.

«Πολλοί από τους επενδυτές αυτούς εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Matthew Tuttle, CEO της Tuttle Capital Management, τονίζοντας πως «τα δεδομένα αντιστράφηκαν τη στιγμή που η Fed έκανε το “πίβοτ” της τον περασμένο Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα για τους ερασιτέχνες μικροεπενδυτές αυτούς ήταν καταστροφικό».

Αν και οι μετοχές του DIY (Do-It-Yourself) κοινού μπορούν μεν να ανακάμψουν όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, αρκετά από τα γνωστότερα ονόματα εξ αυτών έχει καταβαραθρωθεί. Η αξία της μετοχής της AMC Entertainment έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 78% από τον Ιούνιο του 2021. Η Peloton Interactive έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 90% από το υψηλό ρεκόρ της. Το «καλάθι» των μετοχών των μικροεπενδυτών που παρακολουθεί η Goldman Sachs Group από το 2020, έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 32%, υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης του S&P 500. 

Πρόκειται για μία επικών διαστάσεων πτώση από το 2021 όταν οι μικροεπενδυτές συνέρρευσαν στα fora της WallStreetBets για να καταπολεμήσουν τα shorts των μεγάλων επενδυτικών και να ανατρέψουν την καθημερινότητα της Wall Street. Οι μικροεπενδυτές αυτές κάποτε αποτελούσαν το 24% των συνολικών ημερήσιων συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence. Η επιρροή τους μετέτρεψε τα Reddit blogs και τις αναρτήσεις στο Stockwits σε «διδακτέα ύλη» των αναλυτών. 

Το 2022, τη στιγμή που οι αμερικανικές αγορές έχουν χάσει περίπου $9 δισ αξίας, οι μικροεπενδυτές αυτοί δε φαίνεται πως έχουν μεταβάλει τις τοποθετήσεις τους, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες. Τα hedge funds, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους εδώ και μήνες, με την έκθεσή τους να βρίσκεται -πια- σε χαμηλό διετίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Για τους αναλυτές που αναρωτιούνται όσον αφορά το ναδίρ των αγορών, η συμπεριφορά των μικροεπενδυτών ενδέχεται να αποτελέσει καλή πηγή πληροφοριών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Υπάρχουν, βέβαια, και σημάδια πως οι μικροεπενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν τις αγορές. Τον Απρίλιο, οι επενδύσεις τους βρέθηκαν σε χαμηλό από το 2020 στα $14 δισ. Στην αγορά των options, όπου και βασίζονταν για γρήγορα κέρδη, το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί αισθητά. Οι πλουσιότεροι επενδυτές του τομέα ιδιωτικών επενδύσεων της BofA έχουν ξεκινήσει τις αποεπενδύσεις από τον περασμένο Νοέμβριο.

Με τις αποταμιεύσεις των πολιτών να έχουν μειωθεί σε προ-πανδημικά επίπεδα, οι αναλυτές της Vanda Research πιστεύουν πως οι μικροεπενδυτές δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις πυρετώδεις αγορές τους: «η επενδυτική τους αυτοπεποίθηση έχει περιοριστεί λόγω της μειωμένης απόδοσης των χαρτοφυλακίων τους. Οι παλαιότεροι, πιο έμπειροι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφονται στις αγορές συναλλάγματος για αντιστάθμιση των κινδύνων».

Διαβάστε ακόμα:

Σε εγρήγορση οι αρχές: Διαβεβαιώσεις για επάρκεια τροφίμων, φόβοι όμως για την ακρίβεια (πίνακας)

Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν στο newmoney: Γιατί ο οίκος Bulgari επιστρέφει στις ελληνικές «ρίζες» του (pics)

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ