Μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές της αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν πως οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δε θα αποτελέσουν πανάκεια στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Αν και οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μειώσουν τον ΔΤΚ, θα προκαλέσουν παράλληλα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ύφεση.

Παρ’ όλα αυτά, η μείωση αυτή του πληθωρισμού δε θα σηματοδοτήσει επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών του παρελθόντος δεδομένης της διαφορετικής παγκόσμιας μακροοικονομικής πραγματικότητας, σύμφωνα με αναλυτές των Pacific Investment Management Co (Pimco), Capital Group και Union Investment.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της επέκτασης της παγκοσμιοποίησης, τα φθηνά εμπορεύματα και το φθηνό εργατικό δυναμικό κρατούσαν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων της Δύσης με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι επιχειρήσεις καλούνται να πλοηγηθούν μέσα στον κυκεώνα των πολιτικών εντάσεων και της «σκουριασμένης» εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ευρύτερη αγορά εργασίας δίνει στους εργαζομένους την ευχέρεια να ζητήσουν αύξηση των μισθών τους.

Οι επενδυτές οι οποίοι διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων προετοιμάζονται για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό άνω του στόχου του 2%. Ως προστασία ενάντια στον πληθωρισμό αυτόν έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό, να επενδύουν σε εμπορεύματα και να αυξάνουν τη ρευστότητά τους, ποντάροντας πως ο ΔΤΚ δε θα μειωθεί τόσο εύκολα στα προ-πανδημικά σταθερά επίπεδα.

«Η τελευταία εικοσαετία της τακτικής της “μεγάλης μετριοπάθειας” αποτελεί, πια, παρελθόν», τόνισε η αναλυτής της Pimco, Tiffani Wilding προσθέτοντας πως «η μεταβλητότητα του πληθωρισμού θα αυξήσει τα κόστη παραγωγής προκαλώντας μακροπρόθεσμη παράλληλη αύξηση των τιμών των αγαθών».

Οι απόψεις της Wilding δε συμπλέουν με αυτές ορισμένων επενδυτών σύμφωνα με τις οποίες οι πληθωριστικές πιέσεις θα χαλαρώσουν τόσο που θα δικαιολογήσουν μείωση των επιτοκίων της Fed το 2023 και επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τόσο οι αναλυτές, όσο και οι ρυθμιστές έχουν εκπλαγεί από την μονιμότητα του υψηλού πληθωρισμού. Την περασμένη Τετάρτη, οι αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν πως ο ΔΤΚ έχει πια αγγίξει το 10,1%, σε υψηλό 40 ετών, με τους επενδυτές να «ξεφορτώνονται» 2ετή ομόλογα προκαλώντας απότομη αύξηση των αποδόσεων.

«Η ευρύτερη άποψη της αγοράς πως οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκιά τους πρόκειται σύντομα να αλλάξει», τόνισε ο Ivailo Vesselinov, στέλεχος της Emso Asset Management. 

Κανείς, μεν, δεν αναμένει πως ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί μακροχρόνιος. Το κύριο ερώτημα έγκειται στο τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες τα επόμενα 3 με 5 έτη όπου πολλοί επενδυτές αναμένουν συνεχιζόμενες παροδικές πληθωριστικές αυξήσεις παρόμοιες με αυτές της δεκαετίας του ‘70. 

Οι λόγοι που θα επηρεάσουν την κατάσταση αυτή συμπεριλαμβάνουν τις εμπορικές διαμάχες, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την συσφιγμένη αγορά εργασίας η οποία οδηγεί σε αύξηση των μισθών.  Στην Ευρώπη, τα πράγματα ενδέχεται να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολα, δεδομένης της εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη και τις ανάγκες 19 διαφορετικών κρατών-μελών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι τη μείωση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αλλάξουν αφήγημα αν βρεθούν αντιμέτωπες με βαθιά ύφεση. Τα στελέχη της Fed αναγνώρισαν τον κίνδυνο δημιουργίας τέτοιας ύφεσης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σταθεροποίησης των τιμών.

Σύμφωνα με τον Michael Herzum της Union Investment, υπάρχει κίνδυνος πως η Fed θα αναστρέψει την τακτική της πρώιμα, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε αύξηση και προβαίνοντας σε νέο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

To στέλεχος της Capital Group, Flavio Carpenzano τόνισε πως η κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας σημαίνει πως η Fed θα πρέπει να προκαλέσει μία σημαντική ύφεση και υψηλή ανεργία για να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Αναμένουμε βραδύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού. Το παζλ δεν έχει ακόμα λυθεί και η Fed θα συνεχίσει να προβαίνει σε προσεκτικές κινήσεις», τόνισε ο Carpenzano.

Ένας άλλος λόγος που ενδέχεται να επηρεάσει τις μακροοικονομικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών είναι οι πολιτικές εντάσεις και η προσπάθεια ενδυνάμωσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία βρίσκεται ακόμα σε ασθενές σημείο δεδομένων των προβλημάτων της πανδημίας. Η προσπάθεια αυτή ενδέχεται να μειώσει την επίδραση μίας εκ των ιστορικότερων αποπληθωριστικών τάσεων: τη μετακίνηση των «φθηνών» θέσεων εργασίας σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Biden έχει εγκρίνει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους $52 δισ. για την ενίσχυση της παραγωγής μικροτσίπ στη χώρα. Η ΥΠΟΙΚ των Ηνωμένων Πολιτειών, Janet Yellen έχει επίσης υποστηρίξει το αφήγημα της συνεργασίας μεταξύ φίλιων χωρών για τη δημιουργία μίας εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία θα αντέχει στις κρίσεις.

«Η δημιουργία ή επιδιόρθωση της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτής θα πάρει χρόνια. Η απο-παγκοσμιοποίηση έχει έρθει για να μείνει, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού με τρόπο που η Fed δεν μπορεί να αντισταθμίσει», τόνισε το στέλεχος της Mischler Financial, Glen Capelo. 

Διαβάστε ακόμα

UBS: Η ύφεση δεν έρχεται… έχει ήδη έρθει – Το βασικό σενάριο για τον χειμώνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μικρή άνοδος στα €402 την Παρασκευή 26/8 για τη μεγαβατώρα στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Νέα μείωση στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας – «Λύνονται» τα χέρια της Fed