Η γερμανική Branicks AG προωθεί την πώληση χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων λιανικής, καθώς η γερμανική εταιρεία ακινήτων μάχεται για την άντληση μετρητών, με την πρώτη προθεσμία για την αποπληρωμή των χρεών της να απέχει μόλις ένα μήνα.

Η Branicks αναζητά περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ για τα ακίνητα αυτά. Η προσπάθεια για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι συνομιλίες για την παράταση των όρων για περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ εκ των υποχρεώσεών της για το 2024, εντείνονται.

Τα προβλήματα χρέους της Branick αποτελούν ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η αγορά ακινήτων της Γερμανίας μετά τη δραματική επιβράδυνση των συμφωνιών και την πίεση στις αποτιμήσεις που προκάλεσε η άνοδος των επιτοκίων.

Ενώ πολλοί καταφεύγουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, μια ασθενέστερη αγορά με σταθερή προσφορά ακινήτων σημαίνει ότι η εξασφάλιση αρκετά υψηλών τιμών για την αποπληρωμή του χρέους μπορεί να είναι δύσκολη.

Η Branicks, ειδικότερα, έχει πληγεί από το κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου που ανέλαβε για την εξαγορά της VIB Vermoegen AG, συμβάλλοντας στην πτώση των μετοχών της κατά 90% από το υψηλό του 2020.

«Η κατάσταση ρευστότητας βρίσκεται σε πραγματικά κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Κλαρκ ΜακΦέρσον της Clearance Capital. «Η αγορά έχει αφυπνιστεί και είναι πολύ προφανές ότι η εταιρεία δεν βρίσκει τόσο εύκολη την επαναδιαπραγμάτευση της αποπληρωμής του χρέους της».

Οι δανειστές οι οποίοι παρείχαν ένα δάνειο-γέφυρα 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της HSBC Holdings Plc, έχουν αποφασίσει παράταση έως τις 27 Μαρτίου για ορισμένες υποχρεώσεις πληρωμής. Η Branicks εργάζεται για την αναχρηματοδότηση της διευκόλυνσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την αγορά μετοχών της VIB Vermoegen AG το 2022.

Η Branicks έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας, δεδομένης της ανάγκης συμμόρφωσης με τους όρους ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγει το 2026.

Τον περασμένο μήνα, η S&P Global Ratings δήλωσε ότι δεν προβλέπει παραβίαση των όρων, αν και η Branicks θα έχει «πολύ στενά περιθώρια» για το υπόλοιπο του έτους.

Τα ομόλογα της εταιρείας έκλεισαν σε χαμηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, και κυμαίνονται στα 29,7 σεντς του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Εκτός αυτού, η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την παράταση αποπληρωμής χρέους ύψους 225 εκατ. ευρώ. Οι όροι του συγκεκριμένου δανείου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τροποποιηθούν, δεδομένου ότι χρειάζονται τη συγκατάθεση κάθε δανειστή.

Η στήριξη σε περαιτέρω πωλήσεις μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την Branicks. Η εταιρεία έχει ήδη αποτύχει οριακά στην επίτευξη του στόχου του 2023 για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας 285 εκατ. ευρώ.

Όσο για τα ενυπόθηκα ακίνητα, η αποπληρωμή του χρέους θα μειώσει το ποσό των μετρητών που θα έχει στη διάθεσή της η εταιρεία μετά από κάθε πώληση.

«Η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να είναι πολύ υποτονική και όλοι οι παίκτες, μεγάλοι ή μικροί, προσπαθούν να αντέξουν υπό την πίεση των ίδιων προβλημάτων», δήλωσε ο αναλυτής της Oddo BHF Credit Research, Μάρκους Σμιτ, προσθέτοντας πως «πολλές εταιρείες υπολείπονται των αυτοεπιβαλλόμενων στόχων διάθεσης το 2023, καθώς δεν είναι ακόμη πρόθυμες να δεσμευτούν για μεγαλύτερες εκπτώσεις».

Διαβάστε ακόμη

Τζέικομπ Ρότσιλντ: Ο βαρόνος που άφησε πίσω του τεράστια περιουσία – Οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Goldman Sachs: «Tαύροι» οι επενδυτές στα χρηματιστήρια – Οι συνθήκες επιτρέπουν αύξηση θέσεων

Voucher για POS: Ποιοι νέοι ΚΑΔ μπορούν να κάνουν αίτηση – Η προθεσμία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ