Η παραγωγικότητα των Αμερικανών κατέγραψε τριετές ρεκόρ το β’ τρίμηνο του 2023, αντισταθμίζοντας μερικώς την αύξηση του κόστους εργασίας. 

Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσιο επίπεδο, μετά από τη μείωση που κατέγραψε το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών για την αύξηση αυτή, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, κυμαινόταν, αρχικά, στο 2,2%. 

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας, παράλληλα, αυξήθηκε κατά 1,6% μετά το άλμα του προηγούμενου τριμήνου κατά 3,3%.

H υψηλότερη παραγωγικότητα βοηθά στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων τις οποίες ασκούν οι υψηλότεροι μισθοί και τα λοιπά αυξημένα λειτουργικά κόστη. Γι αυτόν το λόγο, οι εταιρείες πολλές φορές επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και λογισμικό ή εξοπλισμό για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων. 

Τα τριμηνιαία δεδομένα χαρακτηρίζονται, μεν, από μεταβλητότητα, αλλά εάν η πρόσφατη αύξηση συνεχιστεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού.

Η πρόσφατη έρευνα, ανέδειξε πως το μέσο ωρομίσθιο των εργαζομένων κατέγραψε άλμα της τάξης του 5,5%, ενώ σε προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό βάση η αύξηση κυμάνθηκε στο 2,7%, η πρώτη τέτοια αύξηση σε διάστημα ενός έτους.

Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν χαλάρωση των πιέσεων σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας. Ο δείκτης κόστους απασχόλησης, ο οποίος είναι ευρύς δείκτης μισθών και παροχών, κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης από το 2021 το β’ τρίμηνο.

Τέλος, το ΑΕΠ το οποίο αποτελεί βασικό δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε απροσδόκητα την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, χάρη στις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο: Τι περιμένει από Scope και MSCI για να κάνει… ξέγνοιαστες διακοπές

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal Attica Group – ΑΝΕΚ

Μισθοί στο Δημόσιο: Αυτές είναι οι αυξήσεις για 665.000 δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ