Η Κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC)  μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους αλλά άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων μια αιφνιδιαστική κίνηση που προκάλεσε σύγχυση σχετικά με την προσέγγιση της χώρας για την ανάσχεση της ύφεσης στην αγορά ακινήτων της χώρας.

Το βασικό επιτόκιο των πενταετών δανείων, με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, διατηρήθηκε σταθερό στο 4,2%  σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το επιτόκιο θα μειωνόταν κατά 15 μονάδες βάσης μετά από παρόμοια μείωση την περασμένη εβδομάδα.

Το ετήσιο επιτόκιο LPR μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% από 3,55%, μικρότερη μείωση από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

“Η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητο το 5ετές είναι αινιγματική”, δήλωσε ο Ζανγκ Ζιγουέι, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management Ltd. “Δεν είναι σαφές πώς πρέπει να ερμηνευτεί αυτή η απόφαση και η μείωση την περασμένη εβδομάδα”.

Οι μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν στο άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα. Ο δείκτης MSCI China Index διολίσθησε έως και 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδό του από την 1η Ιουνίου. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας υποχώρησαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,55%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι είναι πιο επείγον να στηρίξει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς η ζήτηση δανεισμού υποχωρεί, οι πιέσεις αποπληθωρισμού παίρνουν διαστάσεις και η εμπιστοσύνη προσπαθεί να ανακάμψει.

 

Διαβάστε ακόμη

Τομ ντε Βος (CEGEKA): «Γιατί αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα»

Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Kρυπτονομίσματα: Πανικός στην αγορά λόγω Evergrande και Binance – Ο ρόλος του Έλον Μασκ (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ