Η μείωση των πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, παρά τις προσπάθειες των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για τη διάσωση της ταλαιπωρημένης αγοράς ακινήτων.

Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στη χώρα κατέγραψε μείωση κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, στα 185,9 δισεκατομμύρια γουάν (25,8 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά από αντίστοιχη μείωση της τάξης του 34,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp. (CRIC). Οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά 20,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόσφατη μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην εποχικότητα των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, όπως δήλωσε η CRIC.

Η ζήτηση και η προσφορά αναμένεται να ανακάμψουν τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, αλλά η τάση μείωσης σε ετήσια βάση ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Η ύφεση της αγοράς ακινήτων παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, αυξάνοντας την πίεση στους κατασκευαστές οι οποίοι αγωνίζονται διακαώς να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να ολοκληρώσουν τα έργα τους.

Η Country Garden Holdings Co., η οποία ήταν κάποτε η μεγαλύτερη κατασκευαστική της χώρας, έλαβε αυτή την εβδομάδα αίτηση πιστωτών η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ για την εκκαθάριση της εταιρείας λόγω αποτυχημένης αποπληρωμής χρέους.

Η κίνηση αυτή έγινε ένα μήνα μετά την δικαστική εντολή εκκαθάρισης της China Evergrande Group, η οποία είχε σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη κατάρρευση στην τριετή κρίση της συγκεκριμένης αγοράς.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της χώρας έχουν αυξήσει την πίεση στις τράπεζες για την ενίσχυση παροχής των δανείων τους μέσω των λεγόμενων «white lists», δηλαδή των εγκεκριμένων για στήριξη από το κινεζικό πολιτμπιρό, κατασκευαστικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κρατικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει τουλάχιστον 124 δισεκατομμύρια γουάν (17 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια για έργα κατασκευής ακινήτων τα οποία είναι επιλέξιμα για στήριξη, όπως ανέφεραν πρόσφατα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η πτώση των τιμών των κατοικιών και οι απώλειες θέσεων εργασίας σημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να προσφέρει ισχυρότερα μέτρα τόνωσης της αγοράς», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Gaw Capital Partners, Γκούντγουιν Γκο.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ναδίρ. Πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν περαιτέρω κίνητρα», συμπλήρωσε ο Γκο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής PERE Asia Summit.

Σημειωτέον πως το Υπουργείο Στέγασης της χώρας έχει δώσει κατευθυντήριες προς τις τοπικές κυβερνήσεις να αποτρέψουν την αγορά ακινήτων από το να καταγράψει σημαντικές διακυμάνσεις όσον αφορά τις τιμές.

Ένα άλλο καίριο θέμα αποτελεί η διεύρυνση της χρήσης των δανείων εμπορικών ακινήτων για τους εργολάβους για την αποπληρωμή άλλων χρεών.

Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τη στήριξη για τον προβληματικό τομέα των ακινήτων με τη μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει ποτέ στο βασικό επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια, κίνηση η οποία μπορεί να προσελκύσει τους αγοραστές κατοικιών καθώς οι τιμές καταγράφουν μείωση.

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη των πωλήσεων εξαρτάται από ακόμη ισχυρότερες πολιτικές αποφάσεις.

«Αμφιβάλλουμε ότι αυτά τα μέτρα από μόνα τους θα είναι επαρκή για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών στην αγορά ακινήτων», ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή της το στέλεχος της Mizuho Securities Co., Σερένα Ζου, προσθέτοντας πως «ενδέχεται να χρειαστεί λήψη μη συμβατικών και γενναιότερων μέτρων και αποφάσεων».

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο φοιτητικό επίδομα των 2.500 ευρώ

H πιο ακριβή και σπάνια Rolls-Royce με το ελληνικό όνομα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ