Οι ανεξάρτητοι διευθυντές της Nissan Motor συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία για τον επαναπροσδιορισμό της «συμμαχίας» της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη Renault SA η οποία μετρά ήδη δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πηγή πουτ επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο προκειμένου,  αφενός η Renault να μειώσει το μερίδιό της στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και αφετέρου η Nissan να επενδύσει στην «ανεξαρτητοποίηση» του πολλά υποσχόμενου τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είναι ήδη γνωστό η νέα εταιρεία ηλεκτρικών Ι.Χ. της Renault θα φέρει την ονομασία Ampere.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών μέσα στον Γενάρη και στη συνέχεια οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις. Η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri σε σημερινό δημοσίευμά της κάνει λόγο για το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Η Renault βρίσκεται στη μέση μιας πολύπλοκης διαδικασίας διάσπασης των δραστηριοτήτων της σε πέντε διαφορετικές μονάδες, ενώ διαπραγματεύεται με τη Nissan τους τρόπους για να εξισορροπήσει εκ νέου την ασύμμετρη εταιρική συμμαχία η οποία έχει αποτελέσει πηγή τριβών τα τελευταία χρόνια.

Η Renault βλέπει την αξία της Ampere να διαμορφώνεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και σχεδιάζει μια αρχική δημόσια προσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Η Nissan πρέπει τώρα να αποφασίσει πόσα θα επενδύσει στην επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Renault και για πόσο χρονικό διάστημα ανέφερε η πηγή του πρακτορείου, αφήνοντας ουσιαστικά την αποτίμηση στα χέρια της ιαπωνικής εταιρείας. Ο εκπρόσωπος της Nissan, Σίρο Ναγκάι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει το 43% της Nissan, η οποία με τη σειρά της κατέχει μόλις το 15% της Renault χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τη Nissan ότι θα υποστηρίξει την επανεξισορρόπηση της συμμαχίας, με τη Renault να πουλάει το μερίδιό της σε βάθος χρόνου, ώστε να έχουν ίσο ποσοστό 15% η μία στην άλλη, κατευνάζοντας τις ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου και των στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Nissan έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, διαβεβαιώσεις ότι η τεχνολογία της δεν θα γίνει γνωστή σε άλλους. Ο Πρόεδρος της Renault Ζαν -Ντομινίκ Σενάρντ και ο Διευθύνων Σύμβουλος Λούκα ντε Μέο αναμένεται να παραστούν αυτοπροσώπως στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της συμμαχίας στην Ιαπωνία στα τέλη αυτού του μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ουκρανία θα εξάγεται όλο το LΝG του FSRU της Θράκης

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός 15 εκατ. ευρώ για την τεχνική παρακολούθηση συμβάσεων σύνδεσης χρηστών με το ΕΣΜΗΕ

Κομισιόν: Επιστολή Βεστάγκερ στα κράτη – μέλη για να φρενάρει τη μετανάστευση ευρωπαϊκών βιομηχανιών στις ΗΠΑ