Ένας χρόνος πέρασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg συνέθεσε πέντε γραφήματα, βάσει των οποίων παρουσιάζει τη γενικότερη εικόνα της ουκρανικής οικονομίας.

Οικονομικές δυσκολίες

H ρωσική εισβολή έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την ουκρανική οικονομία. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα αυξηθεί μόλις κατά 0,3%, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει μόνο όταν σταματήσει η γεωπολιτική ένταση.

Χρηματοδότηση και διεθνής βοήθεια

Η Ουκρανία βασίστηκε τόσο σε εγχώρια όσο και διεθνή χρηματοδότηση για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της.

Η κύρια πηγή της εγχώριας χρηματοδότησής της έγινε μέσω της κεντρικής τράπεζας της χώρας και της έκδοσης των πολεμικών ομολόγων που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτέλεσαν τις κύριες πηγές διεθνούς χρηματοδότησης.

Σημειωτέον πως η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας προχώρησε σε ολοκληρωτική άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της τον Ιανουάριο, αφού η κυβέρνηση Ζελένσκι ελπίζει πως δε θα χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη τέτοιου είδους.

Στρατιωτική βοήθεια

Η ευρωπαϊκή χώρα βασίζεται κυρίως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Πολωνία όσον αφορά το στρατιωτικό της υλικό. 

Τέλος, η Ουκρανία υπολογίζει πως οι μεγαλύτερες ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τους ρωσικούς πυραύλους δεν αφορούσαν στρατιωτικούς στόχους αλλά σπίτια αμάχων και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο ρωσικός στρατός στοχοποίησε και διέλυσε δρόμους, υποδομές ηλεκτροδότησης και γέφυρες. Βαρύ ήταν και το πλήγμα που κατάφεραν οι Ρώσοι στο ίδιο το περιβάλλον, λόγω της ναρκοθέτησης χιλιάδων στρεμμάτων ξηράς αλλά και των θανάτων θαλάσσιας πανίδας στη Μαύρη Θάλασσα.

Διάβαστε ακόμη

Οι θετικοί οιωνοί αλλά και οι 3 προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 (γραφήματα)

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για κρυπτονομίσματα: Ρύθμιση ή απαγόρευση

G20: Καταδικάζει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία – «Όχι» από την Κίνα στο κοινό ανακοινωθέν