Οι τιμές στην Κίνα ανακάμπτουν, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, παρέχοντας περισσότερες ενδείξεις ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αμβλύνοντας προς το παρόν τους φόβους για αποπληθωρισμό τύπου Ιαπωνίας.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε  το 50,9 τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με την World Economics, η οποία ανέπτυξε πρώτη τους παγκόσμιους δείκτες υπεύθυνων αγορών που ανήκουν τώρα στην S&P Global, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήδεων Bloomberg.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι φόβοι για τον κινεζικό αποπληθωρισμό των τιμών που θα εγκαινιάσει μια περίοδο πολύ χαμηλής ή αρνητικής ανάπτυξης ιαπωνικού τύπου έχουν υπερτιμηθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Τα σημάδια ανάκαμψης στην αδιαμφισβήτητα νούμερο 1 μηχανή ανάπτυξης στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες φαίνονται λίγο πιο θετικά».

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει την ορμή της από τον Απρίλιο, καθώς το εμπόριο επιβραδύνεται και η κρίση των ακινήτων επιβαρύνει τη ζήτηση, την οικοδομική δραστηριότητα και τη συνολική εμπιστοσύνη. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες ότι η Κίνα εισέρχεται σε μια “ύφεση ισολογισμού” όπως η Ιαπωνία πριν από δεκαετίες. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αποπληρώνουν το χρέος τους αντί να επενδύουν ή να ξοδεύουν στην οικονομία, οδηγώντας σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού και οικονομικής υποτονικότητας.

Η τελευταία έρευνα έρχεται να προστεθεί στις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης. Τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης έδειξαν επίσης ότι η οικονομία ανέκαμψε τον Αύγουστο, χάρη σε μια καλοκαιρινή ταξιδιωτική «έκρηξη» και μια μεγαλύτερη ώθηση για την τόνωση της οικονομίας. Η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες τον περασμένο μήνα και η ζήτηση για δάνεια βελτιώθηκε, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς ο τομέας των ακινήτων συνέχισε να πλήττεται.

Η έρευνα της World Economics έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης, με τον δείκτη τιμών να σκαρφαλώνει στο 53,2 τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο για τους κατασκευαστές παρέμεινε κάτω από το επίπεδο του 50, το οποίο υποδηλώνει συρρίκνωση, αλλά στο 49, ο δείκτης ήταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης αύξησης των πωλήσεων σε όλους τους τομείς αυξήθηκε στο 53,1, υποστηριζόμενος από την επέκταση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος βρισκόταν σε υψηλό πέντε μηνών, αν και ο κλάδος της μεταποίησης στην καλύτερη περίπτωση σημείωνε στασιμότητα, σύμφωνα με την έρευνα.

Διαβάστε ακόμη

Το ΤΧΣ πάτησε το «κουμπί» της εξόδου από τις τράπεζες – Το premium της Eurobank και οι επόμενες κινήσεις

Epsilon Net: Κέρδη 11,15 εκατ. στο εξάμηνο μετά τη νέα λογιστική αναπροσαρμογή

To Power Game με το πετρέλαιο και οι ανησυχίες για τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ