Ο Ρικ Ράιντερ της BlackRock Inc. έχει ορισμένες συμβουλές οι οποίες είναι αντίθετες από τη συμβατική οικονομική θεωρία: Ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι να μειώσει τα επιτόκια, όχι να τα διατηρήσει υψηλότερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εύποροι Αμερικανοί καταγράφουν περισσότερα κέρδη από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματός τους, δεδομένου ότι τα επιτόκια αναφοράς παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και μια γενιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων (chief investment officer) της BlackRock για τις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η αύξηση των επιτοκίων στην πραγματικότητα μειώνει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ράιντερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Στην πραγματικότητα, θα έθετα ένα επιχείρημα ότι αν μειώσετε τα επιτόκια, μειώνετε και τον πληθωρισμό», υποστήριξε.

Οι Αμερικανοί με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα «έχουν μεγάλο όφελος από αυτά τα επιτόκια», ανέφερε, προσθέτοντας πως «μετακινούμαστε σε μια οικονομία προσανατολισμένη στις υπηρεσίες».

«Περισσότερα χρήματα δαπανώνται για υπηρεσίες, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει – επειδή οι τιμές των αγαθών έχουν μειωθεί τόσο πολύ – είναι πως το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών τροφοδοτεί τον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε.

Ο Ράιντερ επεσήμανε ως απόδειξη τον επίμονο πληθωρισμό στους τομείς των υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση αυτοκινήτων και η ασφάλιση υγείας.

«Οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται στα επιτόκια και συνεχίζουν να ξοδεύουν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές, με μεσαία και υψηλά εισοδήματα ξοδεύουν και διατηρούν αυτόν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα».

«Η τιμή ενός ζευγαριού παπουτσιών του τένις είναι αναλογικά η ίδια με την αντίστοιχη προ 20ετίας. Αν πάτε σε έναν αγώνα τένις, όμως, το εισιτήριο είναι διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές ομολόγων σημείωσαν ράλι την Τετάρτη μετά την επικαιροποιημένη έκθεση που έδειξε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Απρίλιο, με τους επενδυτές στην αγορά των swaps να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα χαλαρώσει τα επιτόκιά της έως και δύο φορές, κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. 

Πάραυτα, τα στοιχεία του πληθωρισμού υπέδειξαν επίσης ότι για ορισμένους τομείς της οικονομίας των υπηρεσιών, από το κόστος στέγασης έως την ασφάλιση αυτοκινήτων και την ιατρική περίθαλψη, η αύξηση των τιμών αποδεικνύεται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Παρ’ όλα αυτά, «τα χειρότερα πέρασαν» βάσει των στοιχείων του ΔΤΚ του Απριλίου, όπως δήλωσε ο Ράιντερ.

«Όσο οι τιμές είναι σταθερές, η απασχόληση είναι αυξημένη και η ανεργία μειωμένη τη στιγμή που η ανάπτυξη περιορίζεται σε μικρό βαθμό, τα πράγματα πάνε αρκετά καλά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια της ρύθμισης οφειλών στην εφορία

ΔΕΗ: Mπίζνες και στα data centers και πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετόχων έως 10%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ