Έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε Η Κίνα, μία κίνηση που φαίνεται να στοχεύει κυρίως την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία, απαντώντας στους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της.

Η έρευνα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τη Δευτέρα θα επικεντρωθεί στο χοιρινό κρέας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα νωπά κρέατα, κρύα και κατεψυγμένα ολόκληρα τεμάχια, καθώς άλλα τμήματα του χοιρινού κρέατος. Η έρευνα θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters.

Αφορμή στάθηκε μια καταγγελία που υποβλήθηκε από την China Animal Husbandry Association στις 6 Ιουνίου εκ μέρους της εγχώριας βιομηχανίας χοιρινού κρέατος, δήλωσε το υπουργείο.

Αντίποινα

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει από τον Ιούλιο δασμούς κατά των επιδοτήσεων ύψους έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα, οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων βρίσκονται σε εγρήγορση για αντίποινα από την Κίνα.

Η υποστηριζόμενη από το κράτος εφημερίδα Global Times ανέφερε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος.

Οι κινεζικές αρχές είχαν προηγουμένως υπαινιχθεί πιθανά αντίποινα μέσω σχολίων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με εκπροσώπους του κλάδου.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ανησυχεί για την έναρξη της έρευνας από την Κίνα και είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Διαπραγματεύσεις ζητά η Ισπανία

Η Ισπανία, ωστόσο, ζήτησε διαπραγματεύσεις για να αποφευχθούν οι δασμοί στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων χοιρινού κρέατος που εισήγαγε η Κίνα το 2023, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο προέρχεται μόνο από την Ισπανία.

Η δεύτερη και η τρίτη στην κατάταξη, η Ολλανδία και η Δανία εξήγαγαν πέρυσι στην Κίνα προϊόντα χοιρινού κρέατος αξίας 620 εκατ. δολαρίων και 550 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα απαντάται με τον ίδιο τρόπο, οπότε ενόψει της έρευνας της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

«Οι ελεύθερες και ανοικτές αγορές βασίζονται σε εμπορικές πρακτικές που ερείδονται σε κανόνες», πρόσθεσε.
Η αυξανόμενη ανησυχία για την κινεζική βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που κατακλύζει την ΕΕ με φθηνά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο, ο οποίος ξεκίνησε με τους εισαγωγικούς δασμούς της Ουάσινγκτον το 2018.

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ γίνεται όλο και πιο προστατευτική απέναντι στις παγκόσμιες επιπτώσεις του κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο την παραγωγή και με γνώμονα το χρέος.

Οι κυβερνήσεις συνήθως επιβάλλουν δασμούς αντιντάμπινγκ σε εισαγόμενα αγαθά όταν υποψιάζονται ότι το εν λόγω προϊόν πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του, προκειμένου να προστατεύσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξάγουν στην Κίνα χωρίς δασμούς όσο διαρκεί η έρευνα, εν αναμονή της απόφασης και της ανακοίνωσης δασμών από την κινεζική πλευρά.

Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιουνίου 2025, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί κατά άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί.

Διαβάστε ακόμη

AΔΜΗΕ: Eίσοδος της Meridiam στo project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Γερμανία: Επιπλέον αυξήσεις 7% ζητά για το 2025 το IG Metall

Ρεκόρ 15ετίας: Πάνω από 70.000 κενές θέσεις εργασίας το α’ τρίμηνο 2024 (διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ