To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τους υπολογισμούς του όσον αφορά την ανάπτυξη των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού, υπογραμμίζοντας πως η περιοχή θα βγει κερδισμένη από την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και της σταθερής ανάπτυξης της Ινδίας. Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης βρίσκεται υπό το «ζυγό» του πληθωρισμού και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

To Tαμείο υπολογίζει πως το ΑΕΠ της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 4,6% φέτος, 0,3% άνω των προηγούμενων εκτιμήσεων του περασμένου Οκτωβρίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η περιοχή αναμένεται να συνδράμει το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, «η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα καταγράψει τη μεγαλύτερη δυναμική το 2023, δεδομένης της ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας. Οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής αναμένεται να αποτελέσουν το 50% της φετινής παγκόσμιας ανάπτυξης, με την υπόλοιπη περιοχή να συνδράμει 20%».

Σε εθνικό επίπεδο, το ΔΝΤ υπολογίζει πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 5,2% για την Κίνα, στο 4,5% για τη Μαλαισία, στο 6% για τις Φιλιππίνες και στο 4% για το Λάος.

Αν και το ΔΝΤ επικαιροποίησε προς τα κάτω την ετήσια αναπτυξιακή προοπτική της Ινδίας, υποστηρίζει πως η οικονομία της χώρας – η οποία αναμένεται να μετατραπεί σύντομα και στην πολυπληθέστερη του κόσμου – θα καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 5,9% το 2023.

Σύμφωνα με συνέντευξη του στελέχους του ΔΝΤ, Κρίσνα Σρινιβασάν, στο CNBC, οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής θα εξασφαλίσουν την σταθερότητα των τιμών: «Πιστεύουμε πως, δεδομένου του υψηλού δομικού πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής θα πρέπει να παρακολουθήσουν στενά τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα. Αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ασία»,

Παρά την αισιοδοξία όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, το ΔΝΤ περιόρισε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας. 

«Η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα ναι μεν θα ενισχύσει τις οικονομίες αυτές, αλλά θα αντισταθμιστεί από τους εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες», υπογράμμισε το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη στην Ασία εκτός της Κίνας και της Ινδίας θα αγγίξει ναδίρ το 2023».

Το ΔΝΤ επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά την ανάπτυξη της Ιαπωνίας στο 1,3% λόγω της περιορισμένης ζήτησης από το εξωτερικό και την απογοητευτική ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2022».

H μειωμένη εγχώρια ζήτηση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται, επίσης, να «περιορίσει την αναπτυξιακή τους πορεία στο 1,6% και 1,1% αντίστοιχα» τόνισε το Ταμείο, προσθέτοντας πως «οι πληθωριστικές πιέσεις των ανεπτυγμένων ασιατικών οικονομιών αναμένεται να συνεχιστούν περισσότερο από τις εκτιμήσεις του World Economic Outlook του Οκτωβρίου του 2022, δεδομένης της ανάπτυξης των μισθών στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία».

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της κατανάλωσης της Κίνας ενδέχεται να επεκταθεί και εκτός των συνόρων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενισχύοντας το αναπτυξιακό αφήγημα τόσο της ίδιας της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής και επηρεάζοντας άλλους παράγοντες όπως οι επενδύσεις.

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του «ανοίγματος» της οικονομίας της Κίνας «θα διαφέρουν ανά χώρα, με τα κράτη τα οποία βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό να βγαίνουν κερδισμένα», υπογράμμισαν οι αναλυτές.

Τέλος, η ανάλυση του ΔΝΤ υποδεικνύει πως οι οικονομίες των κρατών της περιοχής θα επηρεαστούν και από τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής στρατηγικής της Κίνας. Το Ταμείο υπολογίζει πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2% λόγω της απώλειας των επενδύσεων την οποία έχουν προκαλέσει τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμα

Bασιλιάς Κάρολος: Ο νέος «διαχειριστής» της βρετανικής αυτοκρατορίας των £17 δισ. (pics)

ΕΚΤ: Oι τράπεζες της Ευρωζώνης μείωσαν τις πιστώσεις περισσότερο από το αναμενόμενο

Λογαριασμοί ρεύματος: 15 €MWh η νέα επιδότηση για Μάιο και Ιούνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ