Οι διαφορές μεταξύ του δυτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του οικονομικού μπλοκ υπό την ηγεσία της Κίνας απειλούν την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε την Τρίτη κορυφαία αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αναπληρώτρια γενική διευθυντής του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόμπιναθ, δήλωσε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ότι γεγονότα όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Όλο και περισσότερο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από την οικονομική ανασφάλεια και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια στον καθορισμό του με ποιον συναλλάσσονται και σε ποιον επενδύουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες να επιλέγουν όλο και περισσότερο μεταξύ των «στρατοπέδων» της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ενώ η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας «δεν είναι απαραίτητα κακή», η τάση κατακερματισμού απειλεί με απομάκρυνση από ένα «παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες» και με «σημαντική αντιστροφή των κερδών από την οικονομική ενσωμάτωση», δήλωσε η ίδια.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αυξάνονται καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τους εμπορικούς περιορισμούς και τις κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ενώ οι ανησυχίες για τις κινήσεις του Πεκίνου στην περιοχή και η ρητορική γύρω από την Ταϊβάν έχουν επίσης επιβαρύνει το κλίμα.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αντανακλάται σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερους από 3.000 εμπορικούς περιορισμούς να έχουν επιβληθεί από χώρες παγκοσμίως το 2022 και το 2023, υπερτριπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΔΝΤ.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» της Κίνας και των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε σύγκριση με το εμπόριο μεταξύ των χωρών εντός των ομάδων, δήλωσε η Γκόμπιναθ. Το γκρουπ των ΗΠΑ περιλαμβάνει κυρίως την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι χώρες που κλίνουν προς την Κίνα περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Ερυθραία, το Μάλι, τη Νικαράγουα και τη Συρία.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί κατά περίπου 12% και οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με εκείνες εντός των μελών των συμμαχιών.

Η Κίνα, ειδικότερα, αγωνίζεται να διατηρήσει τις ξένες επενδύσεις εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Δύση. Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα φέρεται να μειώθηκαν κατά 26% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Μελλοντικές επιπτώσεις

Ενώ ο οικονομικός κατακερματισμός δεν έχει φτάσει ακόμη στα ίδια επίπεδα με τον Ψυχρό Πόλεμο, ο δυνητικός αντίκτυπός του είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το εμπόριο, σύμφωνα με την Γκόμπιναθ.

Εάν οι σχέσεις δεν γεφυρωθούν, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να ανέλθει στο 7% στο σενάριο του ακραίου κατακερματισμού. Το ΑΕΠ θα πληγεί κατά περίπου 0,2% σε περίπτωση ήπιων διαιρέσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και τις ξένες επενδύσεις από πιο προηγμένες οικονομίες.

Ωστόσο, παρά τις τάσεις κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, η αναλογία του συνολικού εμπορίου αγαθών προς το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν σχετικά σταθερή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δήλωσε η Γκόμπιναθ.

Ένας λόγος είναι ότι ο αντίκτυπος του κατακερματισμού έχει αμβλυνθεί από μια ομάδα χωρών ουδέτερων προς τις ΗΠΑ και την Κίνα, όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ, οι οποίες λειτουργούν ως «οικονομίες-συνδετικοί κρίκοι» μέσω των οποίων μπορούν να αναδρομολογηθούν το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Χρησιμοποιώντας το «οικονομικό και διπλωματικό τους βάρος, αυτές οι ανένταχτες χώρες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ενσωμάτωσης», συμπλήρωσε η Γκόμπιναθ σύμφωνα με το CNBC.

Διαβάστε ακόμη

«Έξυπνοι Μετρητές»: Ο ΔΕΔΔΗΕ… προθερμαίνεται για την εγκατάστασή τους

Γιώργος Κιμούλης: Η πτώχευση και το σφυρί για διαμέρισμα στη Βούλα

Ανασφάλιστα οχήματα: Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή στα τέλη κυκλοφορίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ