Τον προηγούμενο μήνα η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 κατά 60%. Οι γερμανικές βιομηχανίες, οι οποίες βασίζονται ως επί το πλείστον στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν μία δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους τους που απειλεί την ίδια τους την επιβίωση.

«Δεδομένης της μείωσης παροχής φυσικού αερίου, ολόκληρες βιομηχανίες όπως αυτές παραγωγής αλουμινίου, γυαλιού και χημικών απειλούνται με κατάρρευση», ανέφερε η Yasmin Fahimi, πρόεδρος της German Federation of Trade Unions σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Fahimi τόνισε πως «μία τέτοια κατάρρευση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία και τη γερμανική αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Robert Habeck στο Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ενώ έχει πολλάκις προειδοποιήσει πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω μειώσεις στην παροχή φυσικού αερίου της.

Σημειωτέον πως η χώρα πρόσφατα εισήλθε σε καθεστώς «πορτοκαλί συναγερμού» όσον αφορά την ενεργειακή της κατάσταση.

Ο Habeck παρομοίασε τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου και της επίδρασής της στη βιομηχανική παραγωγή ως «καταλύτη τύπου Lehman Brothers που ενδέχεται να προκαλέσει μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση».

Το στέλεχος της Deutsche Bank, Τζορτζ Σαραβέλος πρόσφατα τόνισε στους πελάτες της τράπεζας πως η μειωμένη παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία και η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στις βιομηχανίες όσο και στα νοικοκυριά.

O κ. Σαραβέλος τόνισε πως εάν δεν υπάρξει επίλυση των προβλημάτων στον αγωγό Nord Stream 1 τις επόμενες εβδομάδες, η οικονομία θα πληγεί ιδιαίτερα, ενώ ο πληθωρισμός θα καταγράψει περαιτέρω αύξηση.

Η πρόσφατη κατάρρευση της μετοχής της γερμανικής εταιρεία παροχής ενέργειας Uniper την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ενδεικτική της μείωσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι απώλειες της επιχείρησης κοινής ωφέλειας φτάνουν τα $30 εκατ ημερησίως.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή τoυ Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, στους Financial Times: «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για ολική άρση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου».

Διαβάστε ακόμη

Ο χρησμός για τις εκλογές, το deal της Intrakat που έκλεισε, οι κόντρες στην ενέργεια, οι καυγάδες της Αttica, ο πάροχος και η Lamda 

Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)

Intrakat: Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου το 31,7% – Ποσοστό αποκτούν οι εφοπλιστές Αγγέλου – Γκότσης