Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία μάλιστα επισπεύδεται, είναι ανάμεσα στα μέτρα στήριξης που μελετά η κυβέρνηση καθώς η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν δημιουργήσει ένα… επικίνδυνο κοκτέιλ για τα νοικοκυριά, καθώς έχουν εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Είναι πολύ πιθανό, η απόφαση για τη νέα αύξησή του έως τα 751 ευρώ, να βρίσκεται στη φαρέτρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Άλλωστε θα είχε και μεγάλη συμβολική σημασία καθώς θα επιστρέψει στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Όλα δείχνουν ότι θα επισπευσθούν οι αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου να διαμορφωθούν οι εισηγήσεις τους για να ακολουθήσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. και να καθοριστεί το ύψος του.

Επίσης, και το 2023 η διαβούλευση θα ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο εξπρές με σφιχτές διαδικασίες και ο νέος μισθός να ισχύσει από την άνοιξη -από την 1η Απριλίου πιθανότατα (αν όχι από την 1η Μαΐου). Η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική διάταξη γι’ αυτό το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2022.

Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς όπως είπε στόχος είναι στο πρώτο τετράμηνο του 2023 ο νέος κατώτατος μισθός να έχει καθοριστεί ώστε να μπορεί να ισχύσει το αργότερο την πρωτομαγιά του 2023,.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να επισπευστεί η διαδικασία υποβολής υπομνημάτων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο έλεγχός τους, η τελική έκθεση του ΚΕΠΕ και τέλος η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Η πρώτη τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και ήταν της τάξης του 2%, με τις κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 663 ευρώ. Τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε νέα αύξηση κατά 7,5%, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 713 ευρώ ο σημερινός κατώτατος μισθός.

Πρόκειται για μια διπλή αύξηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από μία τριετία που ο βασικός μισθός είχε «παγώσει» στα 650 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Η βενζίνη πέφτει αλλά ο δομικός πληθωρισμός μένει

Το τριπλό μεγάλο στοίχημα του ομίλου Fais σε φιλοξενία και γαστρονομία (pics)

Θεόδωρος Φέσσας: Πώς επιταχύνονται οι ρυθμοί των επενδύσεων για τoν όμιλο Quest (pics)